Túlélésre berendezkedve.

A yareta (Azorella compacta) nevű növény, amit spanyolul “llareta”-nak neveznek, egy virágos növény a zellerfélék (Apiaceae) családjából. Megtaláljuk az Andok hideg fennsíkjain, Peru, Bolívia, Chile északi, Argentína nyugati területein, 3200 és 4500 méteres magasság között. Ezeken a kietlen területeken a szél állandóan fúj és a kegyetlen hideg akár a gránitot is megrepeszti.

Annak érdekében, hogy az extrém időjárást túlélje, a yareta olyan sűrű kötegekben, telepekben nő, hogy ránézésre úgy tűnik, mintha egy ember súlyát is elbírná.

A növény nagyon közel nő a talajhoz, mohaszerűen rálapul a kövekre, így tart meg annyi hőt, amennyit csak bír. Ez a lapos növekedés abban is segít, hogy ellenálljon a kemény szeleknek, amelyek képesek akár gyökerestül kitépni a növényeket. A nedvesség megőrzését pedig viaszos leveleivel biztosítja.

Fotó: Pedro Szekely/Flickr
Fotó: Lon&Queta/Flickr

Van még egy trükkje, hogy a zord hegyvidéken életben maradjon: a yareta rettenetesen lassan nő, évente mindössze 1,5 cm-t. Egy nagyobb példány akár többezer éves is lehet!

Számos olyan yaretatelep ismert, amelynek a korát 3000 évre becsülik.

Mivel a yareta száraz és sűrű, és a tőzeghez hasonlóan remekül ég, ezért tradicionálisan az itt élő népek tüzelőanyagként gyűjtögették. Akkora mennyiséget szedtek össze, hogy az már jelentősen veszélyeztette a faj létezését is. Ezért a yareta ma már védett, és a veszélyeztetett fajok közé is felkerült.

Fotó: Lon&Queta/Flickr
Fotó: Magnus von Koeller/Flickr
Fotó: Lon&Queta/Flickr
Fotó: Atlas of Wonders/Flickr
Fotó: Atlas of Wonders/Flickr
Fotó: Terry Feuerborn/Flickr
Fotó: Magnus von Koeller/Flickr
Fotó: Jason Hollinger/Flickr