Rekord a medencében.

Budimir Buda Šobat új világcsúcsot állított fel. Az 54 éves horvát férfi a leghosszabb ideig történő vízalatti levegővisszatartás rekordere lett, miután 24 percet és 33 mp-et volt a medencében anélkül, hogy feljött volna levegőért.

Az elképesztő rekordkísérletre egy uszodában került sor Sziszekben, természetesen orvosok felügyeletével, újságírók és szurkolók között. A búvár bőven túllépett a határain. A merülés előtt néhány percet a szervezet oxigénellátottságának növelésére fordított.

Talán mondani se kell, hogy a rekorder korábban éveket töltött edzéssel és kondicionálással. Néhány évvel ezelőtt ugyanis Budimir feladta korábbi szenvedélyét, a testépítést és a búvárkodás felé fordult. Hamarosan a világ legjobb 10 statikus búvárának egyik lett. 3 évvel ezelőtt sikerült 24 perc 11 mp-et a víz alatt töltenie, most pedig ezt a saját rekordot is túlszárnyalta.

A statikus apnea jelenlegi világrekordja 11 perc 54 mp, ezt 2014 óra Branko Petrovic tartja.  Ez segítség nélküli verzió, nem ugyanaz, amit Šobat képvisel. Az utóbbi esetben ugyanis 30 percig tiszta oxigént lélegezhetnek a búvárok a merülés előtt. Az oxigénnel való felkészülés ellenére a mutatvány évekig tartó gyakorlást követel, hogy a szervezet a vért nagyon lassan áramoltassa keresztül a testen.

Természetesen a merülés komoly kockázattal jár, különösen az agy veszélyeztetett, hiszen kevés oxigénhez jut. Kb. 18 perc elteltével a test akaratlanul izomösszehúzódásokat, görcsöket produkál, amire a férfi számít és a rájuk való fókuszálással próbálja tudatát megőrizni.

Budimir Buda Šobat szereti feszegetni a határait. Inspirációt jelent neki 20 éves lánya, Saša, aki agyi bénulással, autizmussal, epilepsziával küzd gyerekkora óta. Kísérletei humanitárius célokat is szolgálnak, most például a földrengés károsult gyerekeinek gyűjtött  adományokat, hiszen a katasztrófa Sziszeket is érintette.

Kiemelt kép: Ivana Nobilo / CROPIX