Sosem lesz vége.

Alig több, mint egy évvel ezelőtt Karen Jenner egy partszakaszon sétálgatott Új-Skóciában, a Fundy öbölben (Kanada), és elkezdte felszedegetni a homárcsapdák menekülési nyílásait. Ezek kis, téglalap alakú műanyagdarabok, amelyeken keresztül a túl kicsi homárok ki tudnak jutni. Egyfajta szórakozásként kezdte gyűjteni ezeket, mintegy 500 darabot szedett össze. Amikor már nem talált többet, más dolgokat kezdett szedegetni, majd azon kapta magát, hogy szinte mindent összeszed a strandon.

Egy év alatt több, mint 2,4 tonna, főként műanyag hulladékot vitt haza. Nem egyszerűen felszedi a szemetet, valóságos profi a gyűjtésben. A tárgyakat hazaviszi a fészerébe, ahol aztán kupacokra osztja őket: kötelek, kupakok, lufik, öngyújtók, halászati eszközök, szívószálak, játékok és egyebek.

Az összegyűjtött dolgok egy részét újrahasznosításra küldi, vagy átalakítja. Jenner mindenről fotót készít és feltölti azt a közösségi médiába, hogy felhívja a figyelmet a szemétproblémára. Ezenfelül megszámolja, rendszerezi és le is méri a hulladékot, így adva nyomatékot a szemét-problémának: a fotók és az adatok nem hazudnak, mindent elmondanak.

Jenner általában 5 partszakaszt látogat, hetente 2-3 alkalommal, mindig órákat bóklászva a területen. Az asszony elmondása szerint néha egészen elképesztő, a helyzet, főleg egy erős szél vagy vihar után.

A palackok, labdák, kötelek, hálók mellett néha szokatlan dolgokra bukkan. Talált például egy kókuszdiót, noha sehol a környéken nem nő kókuszpálma. És előkerült egy 1979-ből való bevásárlótáska is – szinte kitűnő állapotban… Rengeteg kis műanyag lemez is a horgára akadt, 2011-ben több, mint 4 millió biofilm chip került ugyanis a vízbe egy szennyvíztisztító telepről. Ezek a lemezek a víz tisztítására voltak használatosak, de a Merrimack folyóban végezték, ahonnan az Atlanti óceánba jutottak.

Jennernek egy speciális nevelésű igényű fia van, ezért az a tevékenység egyfajta kiszakadás is részére, feltöltődés, relaxálás, part menti séta egyedül.

Sokan a követői közül maguk is elkezdtek szemetet szedni a partszakaszon, látva az asszony elszántságát.

Jenner sokszor úgy érzi, hogy elege van a kilátástalan munkából és feladja. Mintha csak az idejét pazarolná arra, hogy újra és újra összeszedje mások szemetét. Aztán eltelik pár nap és ő megint a parton van, hiszen tudja, hogy a vízi élőlényeknek milyen sokat segít.

Forrás: mnn.com