Évezredek titkait őrzi.

Észak-Karolina államban (USA), a Black River (Fekete folyó) mentén bukkantak rá egy rendkívül idős fára.

A helyiek 3 Nővér Mocsárként ismerik azt a területet, ahol jó néhány 1000 évesnél is idősebb fa éldegél.

Azonban a kutatók nemrég felfedeztek egy amerikai mocsárciprust (Taxodium distichum), a fa legalább 2624 éves. A tanulmány szerint ez a példány a legidősebb ismert mocsári fafaj, egyben Észak-Amerika legidősebb fái közé tartozik, és a világ 5 legöregebb fafaja között is helyet kap. (Külön kezelik a klónokat, amikor egy idős törzsről fiatalabb sarjak nőnek. A most taglalt fa esetében a törzs és a gyökér egyidős).

A nyugati gyantás borókának (Juniperus occidentalis) 2675 éves, az óriás mamutfenyőnek (Sequoiadendron giganteum) 3266 éves, a fitzroya-nak (Fitzroya cuppressoides)  3622 éves, a simatűjű szálkásfenyőnek (Pinus longaeva) 5066 éves példánya is ismert.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen idős is valójában ez a fa, elég arra gondolnunk, hogy már akkor élt, amikor a babiloni függőkertek épültek, vagy amikor a mi honfoglaló őseink még javában kalandoztak valahol. A nem mindennapi növény segítségével visszamehetünk az időben.

Sajnálatos módon, még a védett területeken élő fákat is veszélyezteti a kitermelés, a vízszint folyamatos emelkedése, és a vízszennyezés.