Írd át a géneket!

7 egészséges szokás jelentős mértékben elősegítheti, hogy az életet veszélyeztető stroke-ot elkerüljük, majdnem felére csökkentve a bekövetkezés esélyét.

Légy aktív, étkezz jobban, add le a felesleges kilókat, hagyd abba a dohányzást, állítsd be a normál szintre vérnyomásod, legyen optimális a koleszterinszinted és csökkentsd a vércukorszintedet is! – ezen pontok betartása a szívbetegségek és az Alzheimer ellen is védelmet adhat.

Világszerte vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, ezek közé tartozik a stroke is. Ezért többek között az Amerikai Szív Társaság (The American Heart Association) is összeállított egy 7 tényezős listát az optimális szívegészségért.

A Texasi Egyetem tanulmánya megerősítette, hogy a kockázati tényezők életmóddal történő csökkentése akár még a genetikai kockázatot is ellensúlyozhatja. Az egyetem kutatói 11 500 embert vizsgáltak az USA-ban, a résztvevők életkora 45-64 év között volt, átlagosan 28 évig követték őket. A résztvevők stroke poligénes rizikó pontszámot kaptak a vérvételen alapján, amelyek az állapothoz kapcsolódó mutációkat azonosítottak. A magasabb pontszám a rosszabb szív- és érrendszeri állapotot és legrosszabb esetben akár 25%-os stroke esélyt jelzett.

Azoknál azonban, akik igyekeztek betartani a 7 szabályt, 30-45%-kal csökkent a kockázat, függetlenül a genetikától. A csoportban előforduló esetek 6%-nál további 6 strokementes évet eredményezett a 7 pontos lista követése.

Fontos eredmény, nem árt tudatosítani: a genetika meghatározhat egy magasabb rizikót, de ha egészséges, szívbarát életmódot követünk, akkor ezt átírhatjuk, hosszabb, egészségesebb életre számíthatunk.