Sporttörténeti értékek.

Az 1936-os berlini olimpián 10 magyar aranyérem született: Kárpáti Károly és Zombori Ödön birkózásban, Elek Ilona és Kabos Endre vívásban, Csík Ferenc úszásban, Csák Ibolya atlétikában, Harangi Imre ökölvívásban állhatott a dobogó tetejére, emellett pedig a férfi kardcsapatnak és a férfi vízilabda csapatnak is a legfényesebb érem jutott.

Érdekesség, hogy a berlini olimpián minden győztes kapott emlékbe egy kis tölgyfát. A magyarok tíz kis fájából egy még biztosan él, mégpedig Budapesten. A tölgyfát Zombori Ödön birkózó ültette. A védett kocsányos tölgy egy bekerített telken áll, aminek köszönhetően nincs közvetlenül kitéve a káros emberi hatásoknak. A fa törzsére régebben egy kicsi ismertetőtáblát erősítettek, melyen a fa eredetének rövid leírását olvashatjuk. Egészséges és jó állapotú, alsóbb ágai azonban száradásnak indultak. A kertben több nagyobb méretű fa is található, de egyelőre van még helye növekedni. A törzs kerülete mellmagasságban kb. 150 cm, magassága eléri a 15 métert. A fa nem méretei, hanem elsősorban sporttörténeti értéke miatt lett védett 1991-ben. A fát a II. kerültben, Hűvösvölgy határában, a Heinrich István u. 5.  szám alatt keressük.

Az 1936-os olimpiai tölgycsemetékből a budapesti példányon kívül még biztosan él két további példány. Az egyik Hajdúsámson város központjában található, melyet Harangi Imre, 1936 könnyűsúlyú ökölvívó olimpiai bajnoka ültetett el győzelme után. A másik Szentesen található. A városnak az 1936-os birkózó olimpiai bajnok Lőrincz Márton ajándékozta a facsemetét, ugyanis az erdélyi származású olimpikonnak Szentes volt a fogadott városa.

Képek a Heinrich István utcai olimpiai emléktölgyről: www.fokert.hu/termeszetvedelmiterulet

Forrás: www.fokert.hu

A kiemelt kép illusztráció.