Egye, aki szeretné!

Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma: nem csak a háztartásokban megy veszendőbe a sok étel, de a szupermarketek, üzletek, éttermek is tonnaszámra öntik ki a felesleget.

A pazarlás mérséklésére sorra születnek az ötletek, megoldások.

Ausztráliában nemrég egy nagyszerű kezdeményezés indult, aminek talán máshol is lesznek követői. Az OzHarvest, Ausztrália vezető élelmiszermentő szervezete első ’mentett étel üzletét’ 2017-ben, Sidney-től nem messze nyitotta meg. Az elmúlt két évben az ötlet kinőtte magát, a kezdeményezés valóban beindult.

Fotó: OzHarvest

Az üzlet némileg különbözik az élelmiszerbanktól, a nagyközönség számára heti 4 napon át tart nyitva.

Az alapötlet szerint „vedd el, ami kell és adj, ha tudsz”. Az ide betérők felajánlhatnak megmaradt élelmiszert, de el is vehetnek, ha arra van szükségük. Az ár adomány, így aki nem tud fizetni, az nem fizet az ételért.

Fotó: OzHarvest

Az üzlet maga úgy került berendezésre, mint egy szupermarket, bár a vásárlók sosem tudják, hogy éppen mit fognak tudni venni, mivel a kínálat minden héten változik, az adományok függvényében.

Minden élelmiszer teljesen biztonságos és ehető, de valamilyen okból kifolyólag nem értékesíthető.

Fotó: OzHarvest

Ez lehet azért, mert közel van a lejárati dátuma, vagy megváltozott a csomagolása, ezért az üzletek nem tudják eladni, vagy félrecímkézték, esetleg valami más miatt nem tökéletes. A friss árut a helyi szupermarketek biztosítják. Az OzHarvest Market’s célkitűzése, hogy újra elossza az élelmiszereket és így minden darab a megfelelő helyre kerüljön, ahhoz, aki valóban felhasználja.

Forrás: www.treehugger.com