Inspiráló életigenlés.

Az ausztrál Russell Winwood-ot 2011-ben diagnosztizálták a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) nevű betegséggel. A Brisbane-ben élő férfi már korábban, 36 évesen túlélt egy stroke-ot. Akkor abbahagyta a dohányzást, az alkoholfogyasztást, tudatosabban kezdett táplálkozni és sportolni. Évekig triatlonozott különböző távokon, a sprinttől kezdve az ultrákig. Minden remekül ment, de egyszer csak azt érezte, hogy egyre nehezebben veszi a levegőt az edzéseken. Amikor megkapta a COPD diagnózisát kiderült, hogy a tüdeje már csak kevesebb mint 30%-os kapacitással működik. Ez a betegség progresszív és gyógyíthatatlan.

A diagnózis mellbevágó volt. A stroke után rengeteget dolgozott az egészségéért és most úgy érezte, hogy mindez hiába volt. Az első elkeseredés után úgy döntött, hogy most még jobban odateszi magát, sőt maratonokat fog futni azért, hogy adományokat gyűjtsön.

Alig 6 hónappal a rossz hírek után már teljesített egy teljes Iron Man triatlont, megmutatva, hogy nem a COPD fogja az életét irányítani. Emellett rendszeres orvosi kontroll alatt állt, sokat olvasott a betegségéről, rendesen szedte a gyógyszereit, megfelelően táplálkozott. A legtöbb beteg ezzel az állapottal gyakorlatilag a lakáshoz kötött, nem mobilis, Russell éppen ezért is tartja fontosnak, hogy másokat inspiráljon.

Russell egy oxigéntartállyal a hátán fut és mindig van vele egy segítő futó is. A férfi a megfelelő légzéstechnikával, az extra oxigénnel, a következetes és kitartó edzéssel továbbra is azt tudja csinálni, amit szeret.

56 évesen most végigfutotta a chicagói maratont 6 óra 28 perc és 33 mp alatt. Ez nagyon kemény eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy milyen hátránnyal teljesítette. Annak érdekében, hogy a tüdejét működésben tartsa és megóvja a túlterheléstől, 400 méteres futás után mindig gyalogolt 100 métert.

Elképesztő teljesítménysorozaton van túl: 2015-ben New Yorkban, 2017-ben Londonban, 2018-ban Bostonban is lefutotta a maratont. Most a 2023-as tokiói versenyre készül, és a berlini maraton is a tervei között szerepel. Fel van rá készülve, hogy az orvosa bármikor véget vethet ennek, de azt tervezi, hogy akkor majd úszni fog, kiegészítő oxigéntartállyal.