Bárányvér helyett paradicsomszósz.

Bár nagy divatja van a gasztronómiának, vélhetően kevesen kutakodnak a többezer éves receptek között, ha valami újdonságot szeretnének a család asztalára varázsolni. Bill Sutherland azonban kíváncsi volt, hogy miket ehettek a rég letűnt korok emberei, ezért úgy döntött, hogy elkészít néhány ősi receptet. A választása 3770 éves mezopotámiai ételekre esett.

A Cambridge-i Egyetem professzora mezopotámiai táblákról lesett le néhány olyan fogást, amelyet i.e. 1750 körül Babilonban fogyasztottak őseink.

A különleges menüben a levest követően egy bárányragu szerepelt, ami egyszerűnek és finomnak bizonyult. Az árpasütemény tetejére aprított hagyma és fokhagyma került. A lakomát egy morzsás egytálétel zárta korianderrel, hagymával. Ez ugyan jól nézett ki, de a szakember szerint az ízvilága meglehetősen unalmas volt.

Érdekes, hogy ez a menüsor első hallásra úgy fest, mintha mai ételek alkotnák.

Noha az ősi ételek többsége hétköznapi, ma is létező hozzávalókból készül, azért nem mindent egyszerű napjainkban beszerezni. Az elámita húsleveshez szükséges bárányvért például a férfi paradicsomszósszal helyettesítette.

„Érdekel a történelem, a receptek elkészítése jó móka volt. Meglepődtem, hogy mennyire egyszerű volt megfőzni ezeket az ősi fogásokat, csupán egy apró módosítással, és hogy mennyire ízletesek voltak.” – összegezte tapasztalatait a professzor.

Képek: twitter.com/Bill_Sutherland