Aludj jól, élj tovább!

Sokan alszanak rosszul és a legtöbben beletörődnek ebbe, mondván, nincs mit tenni. Pedig megéri javítani az alvási szokásainkon, így ugyanis plusz éveket nyerhetünk!

Egy nemrég megjelent tanulmány, amelyet az amerikai kardiológusok éves tudományos ülésén ismertettek, arra világít rá, hogy azok, akik már fiatalon jobb alvási szokásokkal rendelkeznek, kisebb valószínűséggel halnak meg korán. Sőt, az adatok szerint a halálozások 8%-a (bármilyen okból kifolyólag) összefüggésbe hozható a rossz alvási mintázatokkal.

A kutatók a minőségi alvás 5 tényezőjét határozták meg. Az élettartam 4,7 évvel hosszabb volt a férfiak esetben, és 2,4 évvel hosszabb a nőknél azoknál, akik mind az 5 kulcsfontosságúnak tartott alvási szokást kipipálták, azokkal szemben, akik csak egyetlen pontot, vagy egyet sem mondhattak magukénak.

Íme, az 5 alapvető fontosságú alvási szokás:

  • 7-8 óra alvás éjszakánként,
  • elalvási nehézségek heti kettőnél gyakrabban ne jelentkezzenek,
  • alvászavar hetente legfeljebb kétszer,
  • ne használjunk altatót,
  • kipihentnek érezzük magukat amikor felkelünk, legalább hetente ötször.

Vagyis a tudósok szerint az önmagában nem elég, ha elegendő órát alszunk. Valóban pihentető alvásra van szükségünk és nem szabad, hogy rendszeresen álmatlansággal vagy elalvási nehézségekkel küzdjünk.

A tanulmány egyik korlátját jelentette az, hogy nem állt rendelkezésre információ az alvássegítők típusáról, az altatókról és arról, hogy a résztvevők milyen gyakran éltek ezekkel.

A felmérés során 172 300 amerikai felnőtt adatait vizsgálták, akik átlagosan 50 évesek voltak és részt vettek 2013 és 2018 között egy éves szűrővizsgálaton. A résztvevőket megkérdezték az alvási szokásaikról, majd átlagosan 4,3 évig követték őket, ezalatt több mint 8600-an elhunytak. A halálozások 30%-a szív- és érrendszeri betegségek következménye volt, 24% daganatos betegség, 46% más ok miatt vesztette életét.

Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a túl kevés alvás negatívan hathat a szív egészségére.

Azok, akik nulla vagy egy tényezőt tudtak csak betartani, 30%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik mind az 5 tényezőt (21% szív- és érrendszeri probléma, 19% daganat, 40% egyéb ok miatt).

Lényeges lenne, hogy már fiatalabb korban jó alvási szokásokat alakítsunk ki és elegendő és minőségi alvást biztosítsunk magunknak, mert hosszútávon ez előnyös hatással lesz az életünkre. A kutatócsapat úgy becsülte, hogy már 30 éves kort kezdve ennek köszönhetően növekszik a várható élettartam.

Különösen fiatal korban fontos megérteni, hogy számos egészségügyi probléma abból alakul ki, hogy rossz szokások halmozódnak fel az évek alatt.

A jó alvásról sosincs túl későn vagy épp túl korán beszélni. Sokkal többet kellene arról informálódnunk, hogy nem szükséges beletörődni az örökös álmatlanságba, forgolódásokba, éjszakai virrasztásokba.