Új idők.

„Meg vagyok döbbenve. Sosem gondoltam, hogy megélem a napot, amikor ezt hallom, átélem.”

Sacheen Littlefeather szavai ezek: a színésznő az 1973-as Oscar-díj átadáson Marlon Brando helyett lépett a színpadra. Sokan emlékeznek még a jelenetre, az első politikai tartalmú beszédre a díj történelmében.

Annak idején, a 45. Oscar-díj átadáson megalázóan viselkedtek az indián aktivistával. Abban az évben Marlon Brando kapta a díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában, A Keresztapában nyújtott alakításáért. A színész azonban bojkottálta a ceremóniát és a bennszülött származású, politikailag is aktív kollégáját küldte el maga helyett.

Littlefeather a deszkákra fellépve a kezét feltartva jelezte, hogy nem veszi át a szobrot. Egy 15 oldalas, Brando által írt beszédet tartott a kezében, amit az időkorlát miatt nem olvasott fel (pontosabban a szervezők szólították fel arra, hogy 60 másodpercre korlátozza a mondandóját). Csupán jelezte, hogy Brandot képviseli, aki az indiánok filmbeli ábrázolása miatt nem veszi át a szobrot. Az indiánokat szinte kivétel nélkül negatív figuraként állították be és fehér színészek játszották őket. A beszéd kitért az aktuális események is, 1973-ban ugyanis az egykori Wounded Knee-i mészárlás helyszínét fegyveres indiánok szállták meg, akiket amerikai katonák és páncélos járművek vettek körbe. A krízist végül sikerült a tárgyalóasztalnál rendezni.

A színésznőt két testőr a rövid beszéd után azonnal levezette a színpadról. A fogadtatás vegyes volt, John Wayne színész például olyan dühbe jött, hogy úgy kellett lefogni, nehogy rárontson a nőre. Egyesek gúnyolódtak, fütyültek, mások tapsolták a bátor kiállást. Littlefeather valódi céltáblává vált, sokan azzal gyanúsították, hogy Brando szeretője, mások pedig indián származását kérdőjelezték meg. A szórakoztatóipar mellőzni kezdte a beszéd után.

Az indián apától és európai-amerikai anyától született nőtől az Amerikai Akadémia most hivatalosan kért bocsánatot. Közel 50 év elteltével a bocsánatkérő levél hangsúlyozta, hogy igazságtalan és méltatlan volt a bánásmód.

Kiemelt kép: AFP