Új fejezet.

Egy új tanulmány szerint 50 év felett az emberek sokkal merészebbek lesznek, ha a hobbiról vagy az érdeklődési körről van szó. Egyesek maratont futnak, sárkányrepülőznek, mások tetováltatnak vagy megtanulnak síelni.

A felmérés során 2000 olyan felnőttet kérdeztek, akik már elmúltak 50 évesek. 62%-uk sokkal szívesebben vág bele új kalandokba, mint fiatalabb korában. 47% új életszemlélettel nézi a világot és nem fél magát kipróbálni akár a könyvírásban, a hegymászásban vagy a síelés elsajátításában. Néhányan szeretnének megtanulni folyékonyan egy idegen nyelvet, mások hangszereken játszanának, beteljesítve egy álmot.

A tanulmányt végző Staysure cég szerint remek dolog, hogy valaki túljutva a kritikus ötödik X-en nem elveszti a motivációját, hanem épp ellenkezőleg: új lendületet kap. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy az embereknek több idejük lesz magukra és készen állnak az új kihívásokra. Az okok között szerepel a több szabadidő, a nyugdíj és az, hogy a gyerekek már kirepültek a családi fészekből.

Az 50-en túliak több mint fele (52%) fontosnak véli, hogy legyenek új törekvéseik és harmaduk szerint most nagyobb eséllyel válik mindez valóra, mint életük egy későbbi szakaszában. Csupán 14% számolt be arról, hogy már a húszas éveiben megvalósította az álmait.

A résztvevők harmadáról úgy tartják mások, hogy élvezi az életet és nem fél az újdonságok kipróbálásától sem. 71%-uk még mindig fiatalnak tartja magát, noha a válaszadók 82%-a már 75 év feletti.

A megkérdezettek harmada kevésbé unatkozik, mint fiatalabb korában, 67%-uk hisz abban, hogy még van idejük, lehetőségük teljesíteni az álmaikat, bármi is legyen az. 19% például úgy véli, hogy nincs korhatár a téli sportok elkezdésében. A válaszadók tizede felszabadító érzésnek tartja, ha felcsatolhatja a sílécet. Már olyan iskola is létezik, amelyik kifejezetten az 50 felettieket várja.

A legnépszerűbb 30 tevékenység a szeniorok bakancslistájáról:

 1. Többet utazni
 2. Nyugdíjba vonulni
 3. Új barátokat szerezni
 4. Kifizetni a hiteleket
 5. Több koncertre és fellépésre menni
 6. Csökkenteni az otthon méretét
 7. Elsajátítani egy idegen nyelvet
 8. Legyőzni egy félelmet
 9. Vidékre költözni
 10. Könyvet írni
 11. Jógázni
 12. Egy Michelin csillagos étteremben enni
 13. Megtanulni egy hangszeren játszani
 14. Külföldre költözni
 15. Egy másik városba költözni
 16. Megnövelni az otthon méretét
 17. Lejárni az edzőterembe
 18. Megvenni álmaim autóját
 19. Elkezdeni festeni
 20. Újra randizni
 21. Megmászni egy hegyet
 22. Tetováltatni
 23. Új karriert indítani
 24. Lefutni egy maratont
 25. Megtanulni társastáncolni
 26. Venni egy motort
 27. Felfogadni egy személyi edzőt
 28. Búvárkodni
 29. Egy versenypályán vezetni
 30. Kipróbálni a szörfözést