Fűrészáruboltból a mozivászonra.

1932. április 10-én született Michel Demitri Chalhoub néven római katolikus, szíriai származású egyiptomi családban. Omar kitűnően tanult, az egyetemen matematika-fizika szakos hallgató volt. Diplomázás után apja fűrészáru üzletében kellett dolgoznia. Színészi pályáról álmodott, egy régi családi barát révén, előképzettség nélkül került a filmvilágba. Itt ismerte meg feleségét, a színésznő Faten Hamama-t is, akivel több, mint 20 évig élt együtt.

Kisebb szerepek után a Goha (1958) című francia–tunéziai koprodukció volt az első alkotás, amely a külföld figyelmét is felhívta rá. Ezt követően kapta meg Sherif Ali szerepét az Arábiai Lawrence (1962) című látványos életrajzi filmjében, amiért Golden Globe-ot kapott.

Ettől kezdve Hollywood is igényt tartott a férfias megjelenésű színészre, aki családjával a tengerentúlra költözött. Sorra kaptak a szerepeket: A Római Birodalom bukása, Húsz év után, Doktor Zsivágó, Funny Girl.

Az 1970-es évek elején Sharif házat vásárolt Párizsban és egyre gyakrabban vállalt filmszerepeket Európában, főleg francia produkciókban. Mindenhol megállta a helyét, hiszen több nyelven beszélt folyékonyan: arabul, angolul, görögül, franciául, de olaszul és törökül is.

A filmek világán kívül elsősorban a szerencsejátékok iránti vonzódásáról volt ismert, a bridzsben egyenesen szaktekintélynek számított: több könyvet is írt a témában. 1992-ben megrendült az egészsége, szívproblémái voltak. Idős korában botrányok is megérintették: lefejelt egy rendőrt egy párizsi kaszinóban, Beverly Hills-ben pedig egy parkolóalkalmazott orrát törte el. 2015. július 10-én érte a halál.

Képek: Drhbc/Wikimedia Commons és Doktor Zsivágó/Sportsphoto/Allstar