Fizikai és szellemi frissesség.

2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet, az európai történelem kiemelkedő alakja. Az uralkodó 96 évet élt és ebből 70 évet a trónon töltött. Hosszú életét nem csak a genetikának köszönhette, hanem jó néhány szokásának is.

Mi lehetett a titka?

1.   Maradj aktív és dolgos!

II. Erzsébet rendkívüli alázattal végezte a munkáját és vállalását, hogy egész életében a népét fogja szolgálni. Hihetetlenül aktív volt, számtalan feladatot végzett még idősen is nap mint nap. Fáradhatatlanul fogadta a vezetőket, járt megnyitókra, avatásokra, vállalt megjelenéseket. Még gyásza, betegségei, mozgási nehézségei sem tántorították el. Mindnyájan láttuk azt a fotót, amelyiken alig 2 nappal a halála előtt még kezet fogott az Egyesült Királyság új miniszterelnökével.

2.   Fogadd el a kereteket és alakítsd ki a saját rendszeredet

Ugyanazt ette 70 éven át reggelire, ugyanúgy töltötte a pihenéseit, ugyanazt ajándékozta a személyzetnek: II. Erzsébet nem csak királynőként, de magánemberként is szerette a kiszámíthatóságot. Ezek a szokások keretet adtak a mindennapjainak. Mértéktartó volt, elfogadta a feladatát és tartalommal töltötte meg azt.

3.   Megtalálta a tökéletes társát

Fülöp herceg hű és erőt adó társa volt szinte az utolsó pillanatig. 13 évesen ismerte meg és 2021-ben vesztette el férjét, aki bevallottan nélkülözhetetlen támasza, legfontosabb segítője volt királynőként.

4.   Rajongott a lovakért és a kutyákért

A királynő odáig volt a kutyákért, azon belül is a corgikért. Nem ritkán egész falkával rendelkezett, a tagok állítólag mind az első kutyusának leszármazottjai voltak. Nagyokat sétált velük a hatalmas birtokon. Emellett kiváló lovas volt, aki még 90 felett is kilovagolt. Szeretett a kertben lenni, rajongott a vidékért.

5.   Humorral minden nehézség túlélhető

Szinte mindenki, aki személyesen ismerte, elmondta, hogy az uralkodó kivételesen jó humorral rendelkezett. Ezt nem ritkán hivatalos eseményeken is megcsillantotta, ezzel oldva a feszültséget Meleg, kedves, odaforduló lénye egészen sajátos kisugárzása mindenkit jobb kedvre derített.

6.   Szűnni nem akaró kíváncsiság

Erzsébet valóban érdeklődött a világ iránt, lépést tartott a korral. A lényéből fakadóan figyelmes volt, tanulásra kész. Ezzel frissen tartotta a szellemét is. Megismerkedett a számítógéppel, az okostelefonokkal és bár valószínűleg ő maga nem kezelte a kütyüket, nem volt számára érthetetlen ezek működése. Érdekelték az emberek, a történetek, képes volt a rohamosan változó világban is modern, felvilágosult uralkodó maradni.