Legendás törzshelyek.

Kávéházak, bárok, lokálok, kocsmák, pubok: nem csak a társasági élet legfőbb színterei, de gyakran az irodalmi lüktetés középpontjai is. Évszázadok óta itt találkoznak az írók, költők, irodalmárok, hogy egy-két vagy még több pohár mellett filozofáljanak, írjanak, veszekedjenek, véleményt cseréljenek, töltekezzenek.

Legendás helyek, amelyek legendás írók neveivel forrtak össze:

The Eagle and Child, Oxford, Egyesült Királyság

Mennyi mindenről mesélhetnének itt a falak! Ez a hely volt a találkozópontja az inklingeknek: az írókból álló csapathoz tartozott többek között Tolkien vagy C. S. Lewis, a Narnia krónikáinak szerzője.

White Horse Tavern, New York, USA

Az 1880-ban megnyílt kocsma a múlt század közepén nagyon népszerűvé vált az irodalommal foglalkozó alakok körében. Többek között Kerouac, James Baldwin, Anais Nin, Norman Mailer, Frank O’Hara, és Allen Ginsberg töltötte itt az idejét. Állítólag Kerouac olyan sokat időzött itt, hogy valaki kiírta a mosdóba: Jack, menj haza. Sőt, a mendemonda szerint Dylan Thomas walesi költő itt hörpintette fel az utolsó italát – miután 18 rövidet megivott, összeesett, majd nem sokkal később elhunyt. Sokan úgy tartják, hogy a szelleme a mai napig ott üldögél a sarokban.

George Inn, London, Egyesült Királyság

A brit nemzeti örökség része ez a kocsma, nem véletlenül: ez a hely volt egykoron Shakespeare kedvenc szállása. Az egyetlen galériás, lovak elhelyezését is biztosító fogadó, amely nyitva áll a nagyközönség számára. Később Dickens is rajongott érte, még egy novellájában is megemlítette. A középkorban épült ház számos bárra oszlik, ezeket a helyiségeket egykoron váróként, kávézóként, hálóként használták az utazók.

Harry’s New York Bar, Párizs, Franciaország

Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Jean-Paul Sartre, Sinclair Lewis és társaik üldögéltek itt valamikor az asztaloknál.  A jazz bár zongoraestjeiről híres sőt, Gershwin maga is itt komponálta az Egy amerikai Párizsban c. művét.

Antico Caffè Greco, Róma, Olaszország

Ez a kávézó 1760-ban nyitotta meg kapuit az Örök városban. Mary Shelley, Hans Christian Andersen és Ivan Turgenyev mellett Lord Byron és John Keats is gyakori vendégnek számított. A gazdag stukkó díszítések, a szobrok és a több mint 300 festmény káprázatos atmoszférát teremtenek.

Irodalmi kávéház, Szentpétervár, Oroszország

Oroszország egyik leghíresebb és legnépszerűbb irodalmi kávézójában egykoron olyan nevek rendelték ki az italt, mint Puskin vagy Dosztojevszkij. A 19. század elején pékségként működött, de az irodalom nagyjai itt gyűltek össze. Sőt Puskin innen indult a végzetes párbajára 1837-ben.