Napfürdő óvatosan.

Tavasszal jól esik kiszabadulni a négy fal közül, hívogat a madárdal, a virágözön, a friss levegő. Még idősebb korban is bátrabban töltjük az időnket a szabadban, amikor megérkeznek az első napsugarak. A séta, a kertészkedés nem csak a testünknek, de a lelkünknek is jót tesz, a friss levegő, a természet, a napfény számos pozitív egészségügyi hozadékkal gazdagít.

Ha ügyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, a szezonális allergiák karbantartására és betartjuk az óvintézkedéseket, akkor biztonságosan és kényelmesen tartózkodhatunk a szabadban.

6 egészségmegőrző tipp a tavaszi, szabadban töltött időhöz:

1. Gyerünk ki a kertbe!

A kertészkedés olyan tevékenység, amely az általános egészségi állapotunkat javítja, jobb közérzetet biztosít, erősít minket fizikailag, a rugalmasságot, szellemi frissességet fokozza, segít a szociális kapcsolatok ápolásában.

2. Ejtőzzünk a napfürdőben!

Meleg, napsütéses napon pihenjünk egy padon, és máris jobb lesz a hangulatunk, és tisztább lesz a fejünk. Ügyeljünk arra, hogy ne a tűző napon ücsörögjünk és ne is túl sokáig – a hangsúly a mértékletességen van. Feltöltjük a D vitamin raktárakat, erősítjük csontjainkat, egyben csökkenthetjük a vastagbélrák, a törések, a stroke és szívbetegségek kockázatát. Használjunk fényvédőkrémet, napszemüveget, kalapot, viseljünk hosszú ujjú inget.

3. Sétáljunk a természetben minden nap!

Energetikusnak, fittnek fogjuk érezni magunkat, ha rendszeres sétát iktatunk be az életünkbe. Kevesebb stressz, idegeskedés, depresszió a kültéri mozgás eredménye.

4. Színesítsük étrendünket friss tavaszi finomságokkal!

Végre megjelennek a kertben, a piacon a friss zöldségek, gyümölcsök: spárga, gomba, retek, rebarbara, salátafélék, szamóca, snidling. Napi 7-10 adag zöldség-gyümölcs segít csökkenteni a cukorbetegség, szívbetegségek kialakulásának esélyét.

5. Ügyeljünk a szezonális allergia elkerülésére!

A tavasz a legrosszabb időszak az allergiások számára-mindenféle pollen száll a levegőben. Ajánlatos zárva tartani az ajtókat, ablakokat, napszemüveget viselni a szabadban, időben felkészülni gyógyszerekkel, ha szükséges.

6. Igyunk sok vizet, ha mozgunk!

Tudjuk, hogy idős korban hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ivásról, márpedig ha melegszik az idő, ez fokozottan fontos. Könnyebben kiszáradhatunk, különösen, ha mozgunk is. Ügyeljünk arra, hogy legyen meg a napi 9 pohár víz!