A gyümölcsfák metszéséhez tényleg kemény kézre van szükség? A Felco Shop munkatársa megmutatja, milyen lehetőségei vannak annak, akinek már nem acélos a marka.

A kertészkedés egészséges szabadidős tevékenység, de a metszés azért nyers erőt is igényel. Nem is beszélve arról, hogy van, aki nagyobb területen gazdálkodik és idős kora ellenére maga metszi meg a gyümölcsfáit, szőlőjét. Mivel könnyíthetik, édesíthetik meg a munkát?

Szerencsére a kerti metszőollók és ágvágók tervezői aktívan foglalkoznak azzal a problémával, hogyan tehetik könnyen használhatóvá a termékeiket. Bálint gazda metszést tanító tanfolyamán is ilyen ollókkal dolgoznak az metszés oktatói. A kertben dolgozva már néhány vastagabb ág is megterhelő lehet, különösen akkor, ha a kertészkedő ember keze meggyengült, esetleg eleve fáj, például artritiszes. Vagy az ember csuklója, alkarja nem bírja az összecsattanó metszőolló okozta rezgéseket. Van, aki csak néha használja a metszőollót, de olyan is, aki napokon, heteken sőt akár egész évben azzal dolgozik. Mindenkinek, akinek gondot jelent a hagyományos metszés, jól jöhet egy nagyon kézhez álló, ergonomikus metszőolló. Ilyet gyárt a svájci Felco cég, amely a profi kertészeket szolgálja ki ügyes találmányokkal és szuper minőségű szerszámokkal. Ezek közül a legendás, pirosnyelű ollók közül mutatunk be néhányat.

#1 Kisebb kézbe kisebb metszőolló illik

A legfontosabb, hogy mindenki a kézméretéhez passzoló metszőollóval tud a legkönnyebben dolgozni. A nagyobb kezűek bármikor választhatják a Felco 2 modellt, ami a világ legnagyobb példányszámban eladott, igazán robusztus, szinte örök életű, szuper minőségű ollója. Aki ennél is kifinomultabb szerszámra vágyik, nézze meg a Felco 8 metszőollót, ami igazán innovatív, új modell.
Közepes és kisebb kézbe a Felco 6 és a Felco 14 metszőollót ajánljuk, mert ezeknek a nyelei nem nyílnak annyira tágra, könnyebbek is a nagyobb ollóknál.

#2 Balkezes kertész balkezes ollót válasszon

A Felco abban is figyelmes, hogy a balkezeseknek teljes termékválasztékot kínál. Van kicsi és nagy, egyszerű és forgónyelű. Aki már fogott a “rossz” kezébe ollót, az tudja, milyen óriási különbség a megfelelő szerszám.

#3 Forgónyelű ollóval kb. 30%-kal könnyebb vágni

A Felco találmánya a forgónyelű metszőolló, amely az elmúlt két évtizedben minden profi kertész elismerését elnyerte. Az olló egyik nyele vaskosabb és a pengék záródásakor elfordul az ember markában. Így az erő nagyobb tenyér-területen oszlik el és kevésbé fárasztó a munka. Ilyen olló a Felco 7 csúcsmodell, kifejezetten sokat metszőknek, vagy a kisebb kézbe való Felco 15, vagy a balkezeseknek kínált Felco 10 modell.

#4 Ha metszőollóval nem megy, jöhet az ágvágó

A Felco a metszőollói mellett különleges minőségű ágvágókat is gyárt. Ezekkel érdemes dolgozni a kertben, ha az átvágandó ágak általában 2 cm-es átmérőnél nagyobbak, vagy akkor, ha az ember keze már nem bírja az egykezes munkát.

Itt a Felco ágvágó választéka: felco-shop.hu/agvago-furesz/felco-agvago

Van egy egészen speciális egykezes olló, a Felco 13, amely átmenetet képez a hagyományos metszőollók és a kétkezes ágvágók között. Az olló alapvetően egy kézbe is fogható, de ha jön egy vastagabb ág, akkor a másik kézzel is ráfoghatunk a meghosszabbított nyelére és úgy már biztosan sikerül átvágnunk.

#5 Ha már ágvágó sem viszi, akkor ott a fűrész!

A kertészkedők biztosan tapasztalták már, hogy fűrésszel minden vastagabb ágat könnyebb elvágni, és a Felco is gyárt szuper fűrészeket, még összecsukhatót is. Ugyanakkor a fűrészelés sokkal lassabb és energiaigényesebb vágási művelet, mint a kétkezes ágvágó ollókkal való vágás. Ezért aki megteheti, inkább ágvágóval vág és csak a nagyját hagyja hátra a fűrész számára.

#6 A hosszú nyelű ágvágókkal kevesebbet kell hajolgatni

Aki kímélni szeretné a derekát és például a talaj szintjén kell dolgoznia, választhat magának 60 cm nyélhosszúságú, óriási kétkezes ágvágó ollót is. Így például a bogyós gyümölcsök ápolása során nem kell lehajolva metszegetnie a töveket, hanem egyenes derékkal dolgozhat.

Hasonlóképp előnyös, ha a gyümölcsfák metszését létra nélkül, mászás nélkül tudjuk elvégezni. Ilyenkor is egy hosszú nyelű olló mentheti meg a helyzetet.

Mi a különleges a Felco szerszámokban?

Ha a címben lévő kérdésre még nem jött egyértelmű válasz, akkor tisztázzuk: ezek igen kifinomult, nagyon magas minőségű kerti szerszámok. Olcsó termékeket nemigen találunk köztük, de különlegességeket annál inkább.

A pengéik extrán edzett acélból készülnek. A Svájcban lévő gyárban úgy tervezik ezeket az ollókat, hogy akár több generációt is kiszolgáljon egy-egy példány. Minden darabjuk cserélhető, a megkopott részek pótolhatók. A nyelük kényelmes, az ember kezébe illeszkedik, a pengék nem tapadnak össze, borotvaélesek. Metszéskor a rázkódást puha gumi ütközők tompítják. Aki tapasztalta már, mi a különbség egy vásári bugyli bicska és egy minőségi svájci zsebkés között, az el tudja képzelni, mennyivel tudnak többet ezek a szerszámok a hagyományos áruházi ollóknál.

Ezt a 6 tippet a Felco Shop munkatársától kaptuk, aki maga is járt a Felco svájci gyárában és a saját szemével győződött meg arról, hogy mi a metszés jövője. A Senior.hu olvasóinak a www.felco-shop.hu webáruházban való vásárláshoz egy 1000 Ft értékű kupont ajánlott fel. Ez a kosárban érvényesíthető a “senior” szó beírásával, 2021. december 31-ig.