A technika fejlődése rengeteg újdonságot hozott és hoz is az életünkbe.

‘Kiberhondriának’ nevezték el azt a jelenséget, amikor valaki a neten keres információkat a tüneteiről, majd így diagnosztizálja saját magát, esetleg még kezeli is.

Ez rettentő veszélyes! Az internet amilyen hasznos tud lenni, olyan kártékony is. Lehet sokféle dologról tájékozódni, de rengeteg a félinformáció, ferdítés és személyes vélemény is, a valós információk között, amit nem könnyű kiszűrni és egyáltalán nem helyettesít egy orvosi kivizsgálást.

Szinte biztos, hogy, ha rákeresünk a tüneteinkre, pár lépésből el tudunk jutni az agytumorig, ami közel sem biztos, hogy fedi a valóságot. Ez indokolatlan pánikot kelt, ami után a szorongás is a mindennapok részévé válik, sokszor feleslegesen. Ha mégis sikerül jól diagnosztizálni, a házi kezelés sem veszélytelen. Jobb esetben csak nem használ, de vannak, amik kimondottan ártanak. Nagyon régen, amikor az orvostudomány még gyerekcipőben járt, javasolt az orvos bizonyos tünetek kezelésére szamárrúgást. Ezen ma mosolygunk, de hasonlóan veszélyes napjainkban egy tippelt diagnózisra ellenőrizetlen kezelést alkalmazni.

Szóval probléma esetén keressük fel az orvost, a interneten szereplő információkat meg kezeljük kellő óvatossággal!