Azért a víz az úr.

Több oka lehet annak, hogy fás területek kerülnek víz alá: lehet, hogy az évszázadok alatt lepte be őket a tenger, de az sem kizárt, hogy mesterséges úton árasztották el a területet. Akárhogy is történt, van bennük valami időtlenség, érdemes megállni és gyönyörködni!

7 ilyen erdőt mutatunk:

1. Kaindy-tó, Kazahsztán

A 40 méter hosszú állóvíz helyenként akár a 30 méteres mélységet is eléri. A 2000 méter magasan fekvő tó egy hatalmas mészkőcsuszamlás eredményeként keletkezett. A kiszáradt turkesztáni lucok látványa megkapó.

2. Bözödújfalusi-víztározó, Románia

Az elhíresült víztározó Erdélyben található. A mesterséges tó akkor keletkezett, amikor a Bözödújfalut „árvízvédelmi célból” elárasztották. Ennek következtében a házak víz alá kerültek, csak a templom tornya és a fák látszódnak ki.

3. Udawalawe víztározó, Sri Lanka

Egy gát által elárasztott terület, a csavart, kiszáradt fák erdeje bizarr látványt nyújt. A mély tavat a soha ki nem száradó Walawe folyó táplálja, amelynek vízgyűjtő területe a magasabban fekvő erdős részeken, fennsíkokon található.

4. Volta-tó, Ghána

A világ legnagyobb felületű víztározója. A tavat az Akosomba gát hozta létre, a vízerőmű árammal látja el az egész országot. Az 1965-ben elkészült erőmű 78 ezer ember kitelepítésével, 200 ezer állat elkötöztetésével, 120 épület és számos élőlény pusztulásával járt.

5. Caddo-tó, Texas, USA

A 103 km² területű tó és vízi paradicsom hihetetlen látványt nyújt a vízből kiálló idős mocsárciprusokkal.

6. Kampong Pluk, Kambodzsa

A vízben álló mangrove fák és az elárasztott dzsungel számos állat és növényfaj élőhelye. A rákevő makákók mellett halászó emberek is élnek itt a cölöpökre épített házikóikban.

7. Gyilkos-tó, Románia

Biztosan sokan jártak már az Erdélyben található szépséges tónál, amely 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék által. Az egykori fenyőerdő maradványait ma már csak a vízből kiálló csonkok jelzik.

https://www.flickr.com/photos/gaspars/3955372771/