Magas páratartalom.

Megkapó látványt nyújt az olaszországi Sorrentóban található történelmi völgy, a Vallone dei Mullini, azaz a Malmok völgye. A rejtélyes mélyben húzódó hasadék telis-tele van elhagyatott épületekkel, például egy malommal, nyilvános mosodával és fűrészmalommal. A szurdokvölgy kb. 35 ezer évvel ezelőtt keletkezett a Flegrei-mezők pusztító kitörésének következtében. A Flegrei-mezők egy kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Nápolytól és a Vezúvtól északnyugatra, a Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten.

A törmelék lerakódása és két állandó patak, a Casarlano és Sant’Antonino formálta a területet és tökéletes helyet alakított ki a malmok számra. Az épületek kőből épültek még a középkorban a 13. században.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin R. A. Walsh (@kevinrawalsh) által megosztott bejegyzés

Először néhány lisztet örlő malom telepedett itt meg, majd fűrészmalom és mosoda. Az üzemek mind a hasadék alján folyó vizet hasznosították. Idővel aztán bezártak, egyrészt a gazdasági helyzet miatt, másrészt azért is, mert a magas páratartalom elviselhetetlenné vált. Miután az épületeket elhagyták, a növények kezdték átvenni az uralmat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin R. A. Walsh (@kevinrawalsh) által megosztott bejegyzés

A völgyet mára szinte teljesen belepte a buja zöld növényzet. Egészen különleges fajok is megjelennek itt, a páfrányok és más növények között, elsősorban a sajátos mikroklíma miatt, amit az állandó nedvesség, a kevés légmozgás, a napsütés és a vulkáni tufa jelenléte biztosít.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Autovia Car Rental (@autoviarent) által megosztott bejegyzés