Nem csak felfrissít, az egészségünket is támogatja.

A víz után a tea a második legnépszerűbb ital a világon. Legtöbbször ugyan a teáról egy forró italra gondolunk, de valójában a meleg nyári napokon is rengeteg fogy belőle – jeges tea formájában. A jeges tea fogyasztásának számos előnye van. Természetesen nem a készen kapható „ice tea”-ra gondolunk, hanem a magunk által készített, lehűtött valódi italra. Ezt kedvünk szerint ízesíthetjük citrommal, gazdagíthatjuk gyümölcsökkel, fűszerekkel. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne édesítsük, mert semmi szükség a plusz cukorra!

Soroljuk az okokat, hogy miért igyunk jeges teát!

1. Hidratáltak maradunk

Ugye nem kell ecsetelni, hogy a dehidratáltság hova vezethet? Egy harvardi egészségügy intézet a teát remek hidratálóként említi, nem véletlenül.

2. Bőségesen tartalmaz antioxidánsokat

Jól tudjuk, hogy az antioxidánsok segítenek a sejtkárosító és öregedésért felelős szabadgyökök ellen harcolni, márpedig a tea bőven tartalmaz belőlük!

3. Cukormentes alternatívát kínál az üdítők helyett

A kóla, Fanta és társaik elképesztő mennyiségű cukrot tartalmaznak – ezekre nincs szükségünk. Ha mégis innánk valamit a víz mellett, akkor bátran kortyoljunk teát – természetesen hozzáadott cukor nélkül.

4. Segíthet a fogaknak

Néhány tanulmány szerint a teaivás segíthet a fogak elvesztését megakadályozni, mivel a tea megváltoztatja a szánkban uralkodó pH értéket, ami hozzájárulhat a fogszuvasodás megelőzéséhez. Az viszont biztosra vehető, hogy nem károsítja úgy a fogakat, mint a cukrozott üdítők.

5. Értékes mangánforrás

Talán nem is gondoljuk, hogy a mangán mennyi mindenben játszik szerepet a szervezetünkben, pedig hozzájárul a sebgyógyuláshoz, segít megőrizni a csontok erejét és támogatja az anyagcserét.

6. Megnyugtatja az idegeket

Egy brit tanulmány szerint azok, akik rendszeresen teát fogyasztanak, könnyebben tudnak megnyugodni, mint azok, aki nem. Azok a feketetea ivók, akik 6 héten át napi négyszer teáztak, alacsonyabb stresszhormon szinttel rendelkeztek egy stresszes helyzet után, mint azok, akik nem itták a nedűt.

7. Segíthet a szívnek is

Nem egy tanulmány vizsgálja a tea és a szív egészségének kapcsolatát, és az eddigi kutatások szerint a tea jótékony hatással van testünk motorjának működésére. Egy átfogó írás szerint közel 20 %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát, és 35 %-kal a stroke kockázatát azok között, akik napi 1-3 csésze zöld teát fogyasztanak. Akik pedig 4 vagy több bögrével isznak, 32%-kal csökkentik egy infarktus esélyét.