Akár szívbetegséget, vitaminhiányt is jelezhet.

Kevesen örülnek az első ősz szálaknak, főleg ha idő előtt érkeznek. Bár ősznek lenni egyre elfogadottabb, természetesebb dolog, azért nem árt alaposabban utánajárni a fehérre vagy szürkére váltó haj hátterének!

Mit jelezhet az őszülés?

1. Az ősz férfiaknak megnövekedett esélyük van a szívbetegségekre

Kutatások szerint az ősz haj férfiaknál kapcsolatban áll a szívbetegségek magasabb kockázatával. Egy tanulmány során 545 urat osztottak csoportokba az alapján, hogy van-e koszorúér-betegségük, és hogy ősz vagy fehér-e a hajuk. Azok a férfiak, akik már jelentősebb mértékben őszültek, megnövekedett számban voltak érintettek a koszorúér-betegségben is, függetlenül egyéb kockázati tényezőktől vagy az életkoruktól.

2. Lehet, hogy vitaminhiányod van

Minden hajtüsző pigmentanyagot tartalmaz (ezt melaninnak nevezzük), ez adja a hajunk színét. Ahogy idősödünk, egyre kevesebb pigmentet termel a szervezetünk, ami ősz hajat eredményez. A bőrgyógyászok gyakran az 50-50-50 szabályt veszik alapul, ami azt jelenti, hogy 50 éves korra a populáció 50%-ának legalább 50%-ban ősz a haja. Akadnak azonban olyanok, akik már sokkal korábban őszülnek. A fehér bőrűek már a 30-as éveik közepén, az ázsiaiak a 30-as éveik végén, az afro-amerikaiak viszont csak a 40-es éveik közepén kezdenek őszülni.

A túl korai őszülés tápanyaghiányt is jelezhet. Az alacsony B12-vitaminszint például vezethet a pigmentanyagok csökkenéséhez. Egyes tanulmányok pedig alacsonyabb D3-vitamin, kalcium- és vasszintet mutattak ki azoknál az embereknél, akik nagyon hamar őszültek. Pajzsmirigyproblémákra is utalhat a túl korai őszülés.

3. Szerepet játszhat a stressz

Nem csak legenda, hanem valóban igaz, hogy a stressz kiválthatja az idő előtti őszülést. A stressz ugyanis aktiválja azokat az idegeket, amelyek a védekező válaszban szerepet játszanak. Ez a folyamat állandó, visszafordíthatatlan károsodást idézhet elő a pigmentregeneráló sejtekben. A kutatók fizikai stressz alatt vizsgáltak egereket és megdöbbentek azon, hogy milyen tartós károsodást idézett elő a stresszfaktor.

4. Immunrendszerünk gyengülése hirtelen őszülést okozhat

Amikor az immunrendszerünket támadás éri, az a pigmenttermelést segítő fehérjére is kihathat. A kutatók azt találták, hogy bizonyos mutációk hatására egereknél nem termelődik ez a fehérje, így az immunrendszerük túlreagálja a vírus elleni harcot, amely azt okozza, hogy tovább nem termelődik pigmentanyag – mindez hirtelen őszüléshez vezet. Noha ezt a tanulmányt még csak egerekkel és nem emberekkel végezték el, nem elképzelhetetlen, hogy hasonló folyamat játszódik le nálunk is.

5. A tüszők oxidatív stressztől szenvedhetnek

A hajtüszők kis mennyiségben hidrogén-peroxidot termelnek, ez a kemikália az, amelyet évtizedek óta a haj szőkítésére vagy világosítására használunk. Ha a hidrogén-peroxid felhalmozódik, akkor fakulhat a hajunk.  Az oxidatív stressz következtében akkumulálódó kemikália miatt a haj gyakorlatilag kifehéríti magát.

6. Génekben kódolva

Mindenki tudja, hogy akinek a szülei vagy nagyszülei hamar őszültek, az maga is erre számíthat. Valójában már a pontos géneket is azonosították, amelyek az ősz hajért felelhetnek.

7. A dohányzás ront a helyzeten

A dohányosok 2,5-szer nagyobb gyakorisággal őszülnek meg idő előtt, mint azok, akik sosem gyújtottak cigarettára. A dohányzás károsítja a hajban lévő sejteket is, ami nem csak őszüléshez, de kopaszodáshoz is vezethet.