Egy élet nyomai.

A megfelelő körülmények között az elsüllyedt települések akár évek, évtizedek múltán is jó állapotban bukkanhatnak felszínre.

Most egy középkori itáliai falu került napvilágra. Curon a vízből bukkant újra elő 70 évvel azután, hogy elárasztották. A házakat ellepő Resia-tó Ausztria és Svájc határához közel fekszik.

A Dél-Tirolban fekvő település valamikor az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, de az I. világháborút követően, 1919-ben Itália vette át felett az irányítást. Napjainkban a terület legtöbb lakosa még mindig németül beszél.

Középkori gyökerei ellenére a falu végét modern törekvések jelentették, akkor került ugyanis víz alá, amikor két tavacskát egyesítettek. A vesztes a kettő között fekvő Curon lett, az 1000 lakosnak költöznie kellett.

1950-ben a gát elkészült, a települést elöntötte a víz. Ma egy közeli falu, Curon Venosta viseli az elveszett falu nevét.

Az elmúlt hét évtizedben csak egy 14. századi harangtorony volt látható, amely kiemelkedett a tóból. A híressé vált mementót rengeteg turista kereste fel nyáron és télen is, amikor a tó jegén be lehetett sétálni az épületig. Háttérben az Alpok gyönyörű hegyeivel megkapó látványt nyújt.

Nemrég Resia-tavat részben lecsapolták, hogy karbantartást végezhessenek a gáton. Az alacsony vízszint következtében a történelmi falu maradványai újra láthatóvá váltak (2009-ben is történt hasonló, amikor a gáton kisebb javításokat végeztek).

Az ellepett falu története számos könyvet megihletett, sőt egy horrorfilmet is.