Beárazott jelöltek.

Hol lehet ma normális férjet találni? Pofonegyszerű: a piacon. Ahogy kenyérért a pékhez, húsért a henteshez megyünk, úgy zarándokolhatunk el életünk párjáért is a megfelelő helyre – legalábbis Indiában.

Nem mindennapi lehetőségre bukkanhatunk India északi részén, Bihár államban, azon belül is a Madhubani körzetben. Minden évben több ezer férfi gyűlik össze a helyi piac szent fügefái alatt, arra várva, hogy egy szép hölgy kiválassza őket. A 9 napig működő férjpiacot (Saurath Mela vagy Sabhagachhi) állítólag a Karnat dinasztiához tartozó Raja Hari Singh indította el, 7 évszázados hagyományra tekint vissza. A nők párválasztását megkönnyítő vásáron a férfiakat iskolai végzettségük, családi hátterük és egyéb jellemzőik alapján „árazzák be”.

Az itt élő maithili nők sajátos módon választanak házastársat. Az egész családjuk elkíséri őket a piacra, ahol megszemlélhetik és alaposan tanulmányozhatják a jelölteket. Végignézik, hogy mit tud, elkérik a születési anyakönyvi kivonatát, iskolai bizonyítványait és ha kedvükre való az illető, akkor nekilátnak a részletek egyeztetésének. A legtöbben a fiatal férfiakat keresik, a legnépszerűbbek az orvosok, mérnökök, állami hivatalnokok. Noha a hozomány hivatalosan illegális Indiában, még mindig vannak olyan férfiak, akik jelentős értékű hozományt kérnek a menyasszony családjától.

Érdekes módon maguknak a menyasszonyoknak nem sok beleszólásuk van a vőlegény kiválasztásába. Valójában a család mondja ki az utolsó szót, egyensúlyozva a megfizethetőség és a lenyűgöző önéletrajz között.

Noha a férjpiac már nem olyan népszerű, mint évtizedekkel ezelőtt, még mindig több ezer jelöltet vonz, jó páran több száz kilométert utaznak reménykedve. Pedig a mai világban komoly konkurenciát jelentenek a randi applikációk, online lehetőségek.

Indiában egyébként menyasszonypiac is működik. Haudatiban az arák különböző áron elérhetőek, attól függően, hogy milyen otthonteremtési készséggel és képzettséggel bírnak.