Ő a vállalat lelke.

May Lee szinte minden nap reggel 6-kor munkába indul. A feladata az, hogy Kalifornia államnak minél több pénzt spóroljon meg a költségvetés ellenőrzésével és elemzésével. Ebben semmi különös nem lenne, May azonban 99 éves múlt tavaly nyáron.

A járássegítővel közlekedő vékony kis nő szívesen elárulja filozófiáját: „Ha elfoglalod magad, tudod élvezni az életet.”

Fotó: Autumn Payne/Sacramento Bee/TNS

Lee Elk Grove-ban született, és egy farmon nőtt fel, ahol a családja körtét, kajszit, cseresznyét, kukoricát, babot és paradicsomot termesztett. A kemény munkát bizonyára már itt megtanulta.

Amikor 1943-ban csatlakozott a munkahelye pénzügyi részlegéhez, még másképp mentek a dolgok. Nem volt például légkondicionáló és a nők nem hordhattak nadrágot az irodában, a kalkulációkhoz pedig számológépet használtak.

Lee volt az egyik első alkalmazott, amikor megalakult az új részleg 1963-ban, és egészen 1990-ig, nyugdíjazásáig ott dolgozott. A nyugdíj számára mindössze annyit jelent, hogy heti 4 napot dolgozik járandósága fejében, az azon felüli órákat fizetetlen önkéntesként tölti ott.

Fotó: sacramento.cbslocal.com

Az elmúlt évtizedekben Lee 10 kaliforniai kormányzó hivatali ideje alatt szolgált. Ezalatt egyetlen olyan emberrel találkozott, aki vele egymagas volt – meséli nevetve – ez pedig nem más volt, mint Teréz anya. Amikor még könnyebben mozgott, sokat utazott ugyanis, 150 országban járt, így jutott el Indiába is egy turistacsoporttal. Ott kérte meg a buszvezetőt, hogy vigye abba a házba, ahol Teréz anya szolgált – még ebédre is meghívta őt a világhírű misszionárius.

Bár a hallása már nem a régi, a memóriája ma is tökéletes: pontosan emlékszik akár évtizedekkel ezelőtti eseményekre is.

És hogy mi Lee egészségének titka? A megfelelő ételek fogyasztása mindenképpen fontos. Az étrendjében évtizedek óta nincs sok változás. Nem maradhat el a zöldség, mégpedig egy, aminek a felső, egy pedig, aminek az alsó részét fogyasztjuk – vagyis levél és gyökér egyaránt legyen a tányéron. Emellett gabonafélét és fehérjét is iktassunk be! Érdekes módon Lee nem főz, sose tanulta meg; egyheti éttermi élelmet fagyaszt le magának.

Ugyanakkor naponta tornázik és persze dolgozik. Amikor még nem volt nehéz járnia, korán reggel indult a munkába és egy órán keresztül lépcsőzött a garázsban. 50 éven keresztül szék sem volt az irodájában.

Kollégái folyton kérlelik, hogy meséljen régmúlt történeteket. Nem túlzás azt állítani, hogy Lee a kollektíva lelke. Egyik emlékezetes sztorija az, amikor hozzájárult az állami törvény megváltoztatásához. Ez még évtizedekkel ezelőtt történt, amikor Kaliforniában egy olyan rendeletet hoztak, amely megtiltotta a kínai származású amerikaiak állami cégeknél történő alkalmazását. Lee ebbe nem törődött bele, levelet írt Kalifornia állam vezetőinek, amelyben kifejtette, hogy a rendelet ellentmond az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya két cikkelyének. Nem sokkal később behívatták a szenátusba, és végül el is törölték a rendeletet.

Lee olyan, mint egy két lábon járó enciklopédia, hihetetlen tudásanyaggal a fejében. Amikor az egyik részlegről a másikra került, 9 ember folytatta azt a munkát, amit ő addig egyedül végzett.

Egészen elképesztő lelkesedéssel karolja fel munkatársait is, mindegy összetartva a közösséget. Van, akit arra inspirál és biztat, hogy tovább lépjen a ranglétrán.

Szabadidejében rengeteget olvas. Minden munkatársára gondol: az újságokból kivágja azokat a cikkeket, amelyeket érdekesnek talál és elhozza kollégáinak.