Az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása igazolást nyert.
A gyulladáscsökkentéstől a szívbetegség megelőzéséig fontos gyógyító hatást fejt ki az egzotikus fűszer.
Az eredetileg Dél- és Délkelet-Ázsiából származó, a gyömbérfélék családjába tartozó, narancssárga színű kurkuma évszázadok óta az egyik legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény.
Az ájurvédikus és a hagyományos kínai orvoslás a kurkumát a szervezet különböző külső és belső fertőzései és gyulladásos folyamatai ellen alkalmazza. Holisztikus gyógyászati felhasználásán túl az utóbbi időben a modern nyugati orvoslás is kezdte felismerni az elvitathatatlan egészségügyi előnyeit. Ezek közül következzen most a nyolc legjelentősebb.
1. Segíthet megelőzni a rák kialakulását
A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i orvoskutató központjának szakemberei szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin gátolhatja a fej-nyaki daganatok növekedéséért felelős egyik enzim működését. A 21 daganatos beteg bevonásával lefolytatott vizsgálat során a betegek 2-2 darab, egyenként 1000 mg kurkumint tartalmazó rágótablettát kaptak. Egy független Marylandi laboratórium kiértékelte az eredményeket és megállapította, hogy a kurkumin gátolta a betegek szájában a rákot elősegítő enzimek működését, ezzel pedig akadályozta a rosszindulatú sejtek további terjedését.
2. Erős antioxidáns
A Marylandi Egyetem orvoskutató központja szerint a kurkuma erős antioxidánsként hatásos lehet a rákot okozó szabadgyökök ellen: csökkenti vagy segít megelőzni az ezek által okozott károsodások egy részét. Bár további kutatásra van szükség, a korai vizsgálatok kimutatták, hogy a kurkumin hasznos lehet a rák több típusának (beleértve a prosztata-, bőr- és vastagbéldaganatokat) kialakulásának megelőzésében, illetve gyógyításában.
3. Csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét
Az American Journal of Geriatric Psychiatry című folyóirat tanulmánya szerint a kurkumin javíthatja a memóriát, illetve csökkentheti a hangulatingadozást az enyhe emlékezetkiesésben szenvedő betegeknél.
A kutatás során egy negyven fős, 50 és 90 év közötti felnőttekből álló csoport kurkumint, illetve placebo tablettát kapott 18 hónapon keresztül. Az eredmény az lett, hogy a kurkumintablettát szedő résztvevők emlékezete és figyelme 28%-kal javult. Ennek pontos oka egyelőre nem ismert, de az orvosok úgy vélik, a javulás főként a fűszer gyulladásgátló tulajdonságainak tudható be.
4. Erős gyulladásgátló
Az Arizonai Egyetem adjunktusa, Dr. Randy J. Horwitz által a kurkuma egészségügyi előnyeiről írt tanulmány szerint a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő. Ezt alátámasztandó egy korábbi, patkányokon végzett kísérletre hivatkozik: a kurkumával történt megelőző kezelés meggátolta a reumatoid arthritisz kialakulását patkányokban. A tanulmány megállapítja továbbá, hogy a kurkuma a már kialakult reumatoid artritisz tüneteit is jelentősen csökkentheti.
5. Csillapítja a csontízületi gyulladás okozta fájdalmakat
A kurkuma jótékony hatást fejthet ki egy másik típusú ízületi gyulladás esetén is. Egyes kutatások kimutatták, hogy a kurkuma kivonata enyhítheti az oszteoartritisz okozta fájdalmakat, hasonlóan ahhoz, ahogy az ibuprofen is teszi.
6. Enyhíti az emésztési zavarok okozta tüneteket, illetve a gyomorégést
A kurkumin jótékony hatást fejt ki az epehólyag működésére, serkenti az epeképződést, ezáltal elősegíti az emésztést, enyhíti az emésztési problémákat. Egyes kutatások szerint a kurkuma enyhítheti a különböző gyomorpanaszok, puffadás, gázképződés tüneteit. Gátolhatja továbbá egyes személyeknél az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulását.
7. Jótékony hatást fejt ki a szívbetegségek megelőzésében
Egyes tanulmányok szerint a kurkumin segíthet megakadályozni az artériás plakk, az érelmeszesedés kialakulását, csökkentve ezzel a szívroham és stroke kockázatát.
8. Segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását
A korai vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma napi fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Nyersen a legjobb
Táplálkozási szakemberek megerősítik a kurkuma gyulladásgátló, antioxidáns és antiszeptikus hatását. Elmondásuk szerint a kurkumát legjobb nyersen, például zöldségfélékre hintve vagy öntetekhez keverve fogyasztani.
Főzés során adjunk hozzá egy kevés egészséges zsiradékot, hogy kihozzuk az ízét. Felhasználhatjuk továbbá húsok fűszerezéséhez, curryhez, levesekhez. A szakemberek kiemelik a fűszer olcsóságát, enyhe aromáját, illetve azt, hogy gyakorlatilag valamennyi szervünkre előnyös hatással van.
Fontos a minőség!
A legfrissebb kutatások szerint fontos odafigyelnünk arra is, honnan származik a megvásárolt kurkuma. Egyes országokban ugyanis ólomkromátot adnak hozzá, hogy ezáltal élénkebb színárnyalatot kapjon a fűszer. Az ólom azonban súlyosan mérgező neurotoxin, így nem meglepő, hogy biztonsági okokból már régóta tiltottak az élelmiszerekből.
Kutatók rámutattak, hogy nagy valószínűséggel a szennyezett kurkuma okozta Banglades lakosságának körében a vér ólomszintjének megemelkedését. Bár a rendszeres élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra ösztönzik a fűszerfeldolgozókat, hogy ne adjanak ólmot az exportra szánt kurkumához, nem lehet maradéktalanul megakadályozni, hogy ezeket a termékeket mégis világszerte forgalomba hozzák.