Akár még árthat is ez a “szabály”.

Biztosan már nagyon sokan hallották, hogy az ajánlott mennyiség napi 10 000 lépés. Manapság már könnyen ellenőrizhetjük különféle kütyük, például okosóra segítségével, hogy elegendőt léptünk-e aznap.

A “10 000 lépés szabálya” általánosan elfogadottá vált, de most egy amerikai számítógépes tudományokkal foglalkozó professzor, Dr. Greg Hager úgy döntött, hogy közelebbről is megvizsgálja ennek eredetét és hasznosságát.

Kiderült, hogy 1960-ban Japánban állapították meg, hogy az átlagos japán férfi, ha naponta kb. 10 000 lépést gyalogol, akkor nagyjából 3000 kalóriát éget el. Ebből aztán megszületett az elképzelés, hogy egy átlagos embernek napi 10 000 lépésre van szüksége. Azonban ez így nem helytálló. Sőt, az idősebbeknek vagy a nem megfelelő egészségi állapotban lévőknek például árthat is, ha ehhez a számhoz tartják magukat!

Nem beszélve az egyéni különbségekről: egy rövid lábú ember sokkal gyorsabban teljesíti az előírt adagot, mint egy hosszú lábú. A valóság az, hogy a 10 000 lépés egyeseknek túl sok, másoknak viszont túl kevés lehet.

Egy tanulmány kifejezetten az idősebb hölgyekre összpontosított, megvizsgálva, hogy mennyi lépés szükséges a jó egészségi állapotuk fenntartásához, az életük meghosszabbításához. 17 000 résztvevőt követtek, a nők átlagéletkora 72 év volt. A felmérések szerint azok a hölgyek, kik 4400-at léptek naponta, 40 %-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 4 évben, azokhoz viszonyítva, akik csak 2700 lépést teljesítettek. Azok, akik 7500-nál is többet léptek, nem éltek jelentősen tovább, ennek az extra adagnak nem volt kimutatható hatása.

Egy 2017-es tanulmány Skóciában vizsgálta a postai dolgozókat. Azok a postások, akik nem kevés, napi 15 000 lépést tettek meg (ez kb. 11 km) kiváló BMI testtömeg index-szel, normál derékbőséggel rendelkeztek, nem mutattak megnövekedett kockázatot a szívproblémákra vonatkozóan.

Nagyszerű tehát, ha foglalkozunk magunkkal, törődünk a testünkkel, azonban fontos, hogy ezt egyéni állapotunknak megfelelően tegyük. Sose felejtsük kikérni orvosaink véleményét!

Amennyiben szeretnénk egészségesebben élni, és tennénk valamit magunkért, és a kezelőorvosunk sem látja akadályát, sokkal jobb módszer, ha a fitnesz aktivitásmérő okos karpántunkat használjuk a céljaink eléréséhez. Először is viseljük egy hétig, hogy lássuk az alapértékeket, mennyi lépést teszünk egy nap átlagosan. Ezt követően megpróbálhatjuk növelni a lépések számát, kb. 1000 lépéssel kéthetente.

Forrás: mnn.com