A lebegő, a mókás és a szigorúan őrzött.

Egy temető sokak számára ijesztő, félelmetes, másoknak viszont épp megnyugtató a csend és a mozdulatlanság. A legtöbb sírkertben kopjafa, kereszt vagy sírkő fogad minket, de akadnak olyan temetők is, amelyek nem követik ezeket a hagyományokat.

8 egészen különleges temetőt mutatunk!

1. Vidám temető, Szaplonca

A romániai temetőt képekről talán többen ismerik: itt a sírfeliratok az elhunyt életének boldog pillanatait hangsúlyozzák. Vidám rímek, színes festmények gazdagítják a fejfát. A temetőben található többszáz fakereszt mindegyike élénk színű, de kicsit máshogy díszített. Itt még a halállal is mernek viccelni!

2. Crowley mauzóleum

Először egy teljesen átlagos mauzóleumnak készült és ha nem lenne érdekes helyen, akkor semmi különös látnivaló nem akadna itt. Mivel azonban egy Walmart áruház parkolójában található, ez a temető mindenképp a listára kívánkozik. A Crowley család szerint a temető egy olyan területen kapott helyet, ami a família birtokában volt a 19. században. Az 1960-as években azonban el kellett adniuk pénzügyi nehézségeik miatt, így került az áruház a szent földdarabra.

3. Függő koporsók

A Fülöp-szigetek különleges kultúrájának része, hogy az ország egy részén tradicionális módon temetik el a halottakat. Az igorot törzs tagjai például az elhunytak testét koporsóba teszik, majd a hegy oldalára függesztik. Úgy hiszik, hogy így felemelve őket a levegőbe, közelebb kerülnek az ősökhöz és a következő élethez, nem úgy, mintha a földbe vagy a víz alá hantolnák őket.

4. Chiesa Dei Morti

Chiesa dei Morti (a Holtak temploma) Olaszországban található, ezen a helyen tucatnyi múmia áll körbe és őrködik a templomban. A 16. században alapított Jó Halál Testvériség tartja karban a múmiákat és a turistáknak mindent elmondanak arról is, hogy ki az elhunyt és miként halt meg. A 19. század elejétől állnak itt az üveg mögött az ijesztő őrszemek.

5. New Lucky étterem

Az Indiában található étteremben jól főznek, de a vendéglő mégis arról híres, hogy a padlózatában szarkofágok rejlenek. Senki sem tudja pontosan, hogy a sírokban kik fekszenek, de többen úgy vélik, hogy 16. században élt személyek.

6. Temetkezési házak a szellemeknek

Alaszkában, Anchroage-től nem messze különféle tradíciókat ötvöz ez a sírkert. Keverednek itt a hagyományok és kultúrák. A terület egykoron a danaina törzsé volt, de miután orosz ortodox misszionáriusok kerültek ide, új szokások is megjelentek. A danainák elhamvasztották a halottaikat, de amikor a másik kultúra megjelent az életükben, elkezdtek ők is földbe temetni. Először egy takarót tettek a sírokra, majd 40 nappal később egy színes kis házat építettek fölé, hogy megóvják az elhunyt szellemét és egyben megjelenítsék a személyiségét.

7. Oise Aisne amerikai katonai temető

Az Oise Aisne temetőt Franciaországban keressük. Többezer amerikai katona nyugszik itt, akik a francia partoknál vesztették életüket az I. világháborúban. Az E parcella különösen híres, ide temették azokat, akik háborús bűnöket követtek el. Valójában ez a temető ezért nem a jó szívvel emlékezés színhelye.

8. Greyfriars Kirkyard

A skóciai Edinburghben található temető valódi turistalátványosság, mindenki látni szeretné a sírkertet, ahol a sírokat különös szerkezettel védik. Ezek valójában ketrecszerű rácsok, amelyeket a hantokra helyeztek. Azért kerültek oda, hogy a sírrablóktól védjék a helyet, nehogy kiássák, felnyissák és elvigyenek belőlük bármit.