Igazi hősök.

Egy idős belga férfi évek kitartó munkájával felkutatta egykori szomszédjának családját, akik annak idején megmentették őt a holokauszt elől. Most lehetősége nyílt köszönetet mondani a leszármazottaknak, az unokáknak, és kifejezhette háláját azért, hogy tőlük kapta az életét ajándékba.

A találkozóra ugyanabban a házban került sor, ahol az 5 éves David Rossler annak idején az anyjával együtt bujkálni kényszerült. A most 85 éves David könnyes szemmel köszönte meg az unokáknak azt, amit nagyapjuk, Georges Bourlet tett értük.

Mr. Bourlet Auderghem-ben, Brüsszelben élt 4 kamasz gyermekével: Paul-lal, Jacques-kal, Anne-Marie-val és Christiane-nal. Ők adtak menedéket Rosslernek és anyjának 1944-ben, a háború vége felé, miután Rossler nagybátyját és nagyapját Auschwitz-ba deportálták.

David Rossler fia, Lionel éveken át kereste a családot, akik apját és nagyanyját megmentették. A közösségi médiának és egy családfakutatónak hála, nemrég sikerült rábukkanni Anne-Marie fiára, Xavierre.

Temérdek feljegyzést néztek át, aminek alapján kiderült, hogy az 1929-ben született Ann-Marie hozzáment egy Dedoncker nevű férfihoz és 5 gyermekük született. További kutatások során megtalálták az egyiküket, Xaviert és sikerült kapcsolatba lépni vele. Hamarosan fény derült arra, hogy az egyik unoka még mindig abban a házban él, ahol annak idején a kisfiú David bujkált.

A találkozó létrejött egy hihetetlen érzelmes napon.

Fotó: SWNS

Sajnos a nagyapa már rég halott, de az emléke sosem halványul. ’9 embert mentettek meg’ – mondta Lionel. ’Én, a bátyám, a gyerekeink nem lennének, ha ők nem ilyen bátrak és önzetlenek. Ahogy a zsidók mondják: aki megment egy lelket, az emberiséget menti meg.’

George Bourlet igazi hős volt. Most azon dolgoznak, hogy megkapja a Világ igaza kitüntetést, ami a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli kitüntetés.