Életreszóló barátság.

Ruth Magee és Beryl Richmond barátsága kiállta az idő és a távolság próbáját. Annak ellenére, hogy 4828 km-re laknak egymástól, több mint 80 éve szoros barátságot ápolnak. Most 95 évesek és egy közös Guinness-rekordot ünnepelhetnek: az övék a leghosszabb levelezőpartnerség: 83 éve és 172 napja írják egymásnak a leveleket. Először 2018-ban mondhatták magukat csúcstartónak, amikor 78 éve és 60 napja jöttek-mentek a lapok.

Ruth a kanadai Ontarioban él, míg Beryl az angliai Liverpoolból származik. Ruth mindössze 10-11 éves volt, amikor levelezni kezdtek, örültek, hogy írhatnak és biztosan álmukban sem jutott eszükbe, hogy még hogy 95 évesen is tartják majd a kapcsolatot.

Mindent megosztottak egymással: írtak a munkájukról, a találkozásaikról, az esküvőjükről, majd később a gyerekekről, unokákról, dédunokákról. Tartották egymásban a lelket a világháború idején és minden mélypontot és boldog pillanatot együtt éltek meg.

Akkoriban évente több levelet váltottak, ma már inkább csak a születésnapokon, ünnepeken jönnek a lapok. Mindketten nagyon rosszul látnak, mégis fontosak egymás számára, időnként telefonon is beszélnek.

Beryl tanárnője volt az, aki 1939-ben megszervezte, hogy az osztálya válaszoljon a hasonló korú kanadai tanulók leveleire. Beryl levele volt a legjobb, ezért a tanárnő azt küldte el válaszul Ruth levelére. Sajnos Ruth első levele az iskolánál maradt, de a kanadai asszony ma is őrzi az egykori angol kislány első lapját. Eleinte az motiválta őket, hogy érdekes volt egy másik kontinensen élő kortárs sorait olvasni, az ő életükbe bepillantást nyerni.

Ruth könyvelőként dolgozott, férje, Earl, 19 éve hunyt el. gyermekei: Diane, John és Daniel mellett unokái, James és Chelsea, valamint dédunokája, Kayleigh ragyogja be a napjait.

Beryl, egykoron titkárnőként, később háziasszonyként élt. Liverpoolból a skóciai Glasgow-ba költözött 1951-ben, miután férjhez ment. Férjével, Archie-val 1945-ben ismerkedett meg, amikor a Man-szigeten üdült, épp ott, ahol az ura tengerészként szolgált. Két fiuk született: David és Alan. Sajnos Archie 1975-ben, 51 évesen elhunyt. Beryl is nagymama, unokái: Amy, Lucy, Susanna és Mark mellett a dédunokák: Maisie, Pippa, Wilf, Thomas és Marc a büszkeségei.

A hölgyek személyesen kétszer találkoztak: 1986-ban, majd 2009-ben. Először Ruth repült át a lányával Skóciába, és egyből megismerték egymást levelezőpartnerével. Rögtön olyan volt, mintha cseppet sem lennének idegenek, mindent tudtak a másikról.

2009-ben Ruth gyülekezete szervezett egy skóciai kirándulást, amit kihasználva újfent találkozott angliai barátnőjével, ezúttal a fia kísérte el az útra.

Életük számtalan hasonlóságot mutat: alig néhány nap eltéréssel ünneplik a születésnapjukat és pár hét különbséggel mentek férjhez is. A barátságuk igazi érték, amely átívelt az élet nagy eseményein: költöztek, férjhez mentek, bővült a családjuk, nyugdíjba vonultak, elvesztették  társukat, de egy valami állandó maradt: az egymáshoz intézett levelek.