Jane Goodall neve az évek során összeforrt a környezetvédelemmel, valamint a főemlősök viselkedésének kutatásával és élőhelyük megmentésével.

Londonban született 1934. április 3-án. 2 éves korában kapott édesapjától egy plüssmajmot, ami aztán az egész életére kihatott. Bár sokan azt hitték, egy kisgyermeknek rémálmai lesznek az élethű plüsscsimpánztól, Jane imádta. Ez az ajándék kissé viseltes már, de a mai napig ott ül angliai otthonában egy székben.

Már fiatalon is sokat tett a főemlősök megismeréséért. Kitartóan törődött a csimpánzokkal, gorillákkal, orángutánokkal.

1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, amely a csimpánzok és élőhelyük védelméért tesz erőfeszítéseket világszerte.

Számos elismerést kapott munkája során, amiből párat megemlítenénk:

Tanzánia Medált, a National Geographic Társaság Hubbard Medálját, Japán Kyoto-díját, Asturia hercegének 2003-as Technikai és Tudományos Kutatói Díját, a Benjamin Franklin Élettudományi Medált, és a Gandhi/Királyi Díjat az Erőszakmentességért, de számos egyetem is díszdoktorává választotta. Erzsébet királyné a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame) nevezte ki, mely egyenértékű a lovaggá választással.

Fotó: Mark Schierbecker

17 éve már, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagyköveti tisztségét is betölti.

2006-ban az UNESCO is kitüntette.

Szakmai sikerei, a főemlősökért tett erőfeszítései, a környezetvédelemért tett kitartó munkája elvitathatatlanok. Számos publikációja segített jobban megismerni a majmokat.

Köszönet illeti az elhivatott munkájáért, amiért jobbá tette a világot!

További sok boldog, egészséges évet kívánunk még neki!

Forrás: wikipédia