A divat előre lát.

Dame Mary Quant tudta, hogy a ruha mennyit hozzáadhat az ember személyiségéhez: önbizalmat közvetít, kiemeli, ragyogtatja viselőjét. A brit divattervező tette népszerűvé a miniszoknyát, sőt, sokan úgy vélik, hogy ő maga találta ki. Munkássága meghatározta az 1960-as évek londoni stílusát, óriási hatással bírt az akkori fiatalok öltözködésére. A divattervező 2023. április 13-án, 93 éves korában távozott.

Mary Quant (1966)

Quant formabontónak számított az 1950-es években, szívesen feszegette a határokat és szállt szembe a társadalmi normákkal. Nem szerette a strukturált ruhadarabokat, terjedelmes szoknyákat, úgy érezte, hogy ezek túlságosan korlátozzák a nőket a feminizmus második hulláma idején.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Barnebys (@barnebys) által megosztott bejegyzés

A fiatal lány a művészeti iskola elvégzése után szöveteket vásárolt és megtervezte a saját miniszoknyáit, más ruhák, például Peter Pan galléros blúzok mellett. Megnyitotta londoni butikját, a Bazaart, ott árulta a saját tervezésű darabjait. A vásárlási élményt is ő hozta divatba, akkoriban ez szokatlannak számított: zene, ingyen frissítő fogadta a betérőket, gitározó modellek mutatták be a ruhákat. A hírnév szárnyára kapa, világszerte megismerték a nevét, amelyben olyan modellek is segítségére voltak, mint az ikonikus Twiggy vagy Jean Shrimpton.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

60’s/70’s Fashion (@disco_bombshells) által megosztott bejegyzés

Quant neve az 1980-as években fogalommá vált, főként az Egyesült Királyságban. Később az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol megállapította a saját szépségápolási és lakberendezési márkáját is, ez az üzlet is jól működött. Már azokban az időkben divatszakértővé és ikonná vált, amikor a közösségi médiában ma taroló influenszerek még gondolatban sem léteztek. Egyik elhíresült mondásában tökéletesen letalálta a lényeget: „A divat az életről szól. Mindenről szól… szerintem a divat előre lát. Úgy tűnik, hogy elsőként ér oda és mögötte minden felbomlik.”

Nyugodjék békében!