Szirmok a fagylaltkehelyben.
Nem túlzás azt állítani, hogy a legnépszerűbb virágok között is dobogós helyet foglalnak el a rózsák. A vörös, sárga, fehér, rózsaszín mellett is számtalan színárnyalatban létező virágok nem csak a kertet díszíthetik, de készülhet belőlük finom lekvár, dzsem vagy akár szörp is. Utóbbi elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, meg is mutatjuk lépésről lépésre a módját. Fontos, hogy a szirmokat mindenképpen olyan helyről gyűjtsük, ahol nincs nagy forgalom, szennyezett levegő, és biztosan tudjuk, hogy növényvédő szereket sem használtak (a legjobb természetesen a saját kertünkből).
Így hangzik Nemecskó Julianna receptje:
Hozzávalók
- 20 dkg rózsaszirom
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
- 2 citrom leve, a héját is beletehetjük, amennyiben biocitrom
- 1 rúd vanília belekaparva
Elkészítés
Az összegyűjtött szirmokat tegyük a vízbe, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Főzzük, amíg a szirmok kifehérednek. Utána szűrjük a szörpöt forrón üvegekbe, és tegyük kihűlésig szárazdunsztba. Az elkészült szörpöket sötét helyen tárolhatjuk. Plusz ízt ad a teának, vagy fagyikehelyre locsolhatjuk, de természetesen szörpként is fogyaszthatjuk.
Forrás: hobbikert.hu