Aromás finomság.
Mindössze rózsaszirmokra és vízre lesz szükségünk, ha házilag szeretnénk az illatos rózsavizet előállítani. Fillérekért, egyszerűen juthatunk hozzá, és számtalan dologra alkalmazhatjuk. Mutatjuk is, hogy miként fogjunk hozzá!
Friss és szárított rózsaszirmokat egyaránt használhatunk a rózsavízhez.
A legfontosabb kritérium, hogy növényvédő szertől mentesek legyenek! Ne vegyünk a virágboltból, a piacról, mert ezek szennyezettségéről nem tudunk biztosat. A legjobb, ha a saját kertünkből szedjük, vagy olyan ismerőstől, aki biztosan nem permetezte.
Amennyiben fontos számunkra a rózsavíz aromája, illata, akkor nem mindegy, hogy milyen színű fajtából készítjük a kivonatot.
Bármennyire is különösen hangzik, nem minden rózsának van ugyanolyan jellegzetes illata. A vörös és rózsaszín fajták közül azok, amelyek mélyebb színárnyalatúak, vagy vastag, bársonyos szirmúak, klasszikus rózsaillattal rendelkeznek. A fehér és sárga rózsák gyakran ibolya-, sarkantyúka-, citromillatúak. A narancs színű rózsák egy kicsit gyümölcsösebb aromájúak, az illatuk pedig ibolyára, sarkantyúkára, szegfűszegre emlékeztet.
Két módszerrel is készíthetünk rózsavizet házilag.
Az első eljárás a lepárlás (desztillálás), ezzel sokkal töményebb kivonatot nyerhetünk, amely tovább eltartható, mint a forrázással készített víz. Ugyanakkor ez a módszer kevesebb rózsavizet eredményez, de egyszerű az elkészítés.
A lepárláshoz olyan eszközökre van szükség, amelyek nagy valószínűséggel a konyhánkban is fellelhetőek: egy nagy fazék fedővel, egy üvegtál (kisebb átmérőjű, mint a fazék) és egy jéggel teli tasak kell majd.
Az eljárás lépésről lépésre a következő:
- Öblítsük le a friss rózsaszirmokról a piszkot, esetleges bogarakat.
- Tegyük a tálat az edény közepébe és a szirmokat rendezzük el a tál körül.
- Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a szirmokat ellepje. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne folyjon túl a tálon.
- Tegyük a fedőt a fazékra, fejjel lefelé (ez segíti a víz lecsepegését).
- Helyezzük a jéggel teli tasakot a fedőre, ez elősegíti a kondenzációt.
- Gyújtsuk meg a gázt közepes lángon (nem akarjuk elforralni a vizet), és hagyjuk a lepárlási folyamatot zajlani.
- Cseréljük a tasakot, ha elolvad a jég.
- 20-25 perc alatt már egész jó mennyiségű rózsavizet kapunk a tálban. Amikor már nagyon elhalványul a szirmok színe, befejezhetjük a lepárlást.
- Öntsük a rózsavizet egy tiszta üvegbe és tartsuk a hűtőben.
Forrázással színesebb rózsavizet nyerhetünk, de kevésbé töményet.
Az eljárás lépésről lépésre a következő:
- Öblítsük le a friss rózsaszirmokról a piszkot, esetleges bogarakat.
- Tegyük a szirmokat egy tálba és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket.
- Kezdjük el melegíteni a vizet, de úgy, hogy csak párologjon, ne forraljuk!
- Melegítsük a szirmokat egészen addig, amíg elveszítik a színüket.
- Vegyük le a tűzhelyről az edényt és szűrjük le a szirmokat (a vízre lesz szükségünk).
- Amennyiben sokkal erőteljesebb színt szeretnénk, nyomkodjuk meg a szirmokat, hogy nedvet préseljünk ki belőlük, majd ezt a levet is öntsük a vízhez.
- Öntsük a rózsavizet egy tiszta üvegbe és tartsuk a hűtőben.
Mire használhatjuk a rózsavizet?
- Megihatjuk: vitaminok, ásványi anyagok és illóolajok kerülnek a szervezetünkbe, ha fogyasztunk a rózsavízből. Noha tudományos vizsgálatok nem támasztják alá a hatásosságát, a rózsavizet már évszázadok óta isszák például depresszió vagy torokfájás kezelésére.
- Koktélt készíthetünk belőle: a virágos ízek, aromák remekül illenek például a ginhez. Keverjünk egy finom koktélt citromlével, szódával, rózsavízzel és ginnel!
- Csökkenti a szemek duzzanatát: tegyünk a feldagadt szemekre rózsavízbe áztatott pamutkorongot.
- Megnyugtatja az irritált bőrt: permetezzük az ekcémás, rosaceás bőrre.
- Kölniként használható: hiszen nagyon finom az illata!