Albatrosz nagyi.

Wisdom, az albatrosz a világ legidősebb nyilvántartott, vadon élő madara. A most 70 éves szárnyas alaposan meglepve a szakembereket, újra fiókát hozott a világra. A csibe február 1-én kelt ki a tojásból, a Csendes-óceán északi részén található Midway-atoll vadvédelmi rezervátumában, de a természetőrök csak most számoltak be az örömhírről.

A Laysan-albatroszok általában csupán 12-40 évet élnek. Wisdomot azonban még 1956-ban gyűrűzték meg, azóta követik nyomon az életét. Mivel akkor már költött, úgy vélik, hogy 1950 tájékán születhetett.

Fotó: JON BRACK/FRIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR

A boldog apa Wisdom társa, Akeakamai, akivel 2012 óta alkotnak egy párt. Az albatroszok egyébként általában egy életre választanak párt, azonban Wisdom valószínűleg túlélte korábbi partnereit, ezért házasodott újra.

Az idős tojó még valamikor november utolsó napjaiban rakott tojást. Ezt követően visszatért a tengerre, hogy táplálékot gyűjtsön, míg a tojást társa melengette. Az albatroszok megosztják a szülői feladatokat, abból a hímek is kiveszik a részüket, együtt táplálják a fiókát is.

Fotó: JON BRACK/FRIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR

A becslések szerint eddig legalább 30-36 fiókát hozott a matuzsálem világra. Az albatroszok egyébként csak egyetlen tojást keltenek ki néhány évente. A Midway-szigetek a világ legnagyobb albatrosz kolóniájának adnak menedéket.

Kiemelt kép: JON BRACK/FRIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR