Az online világ sok lehetőséget kínál az ismerkedésre, de sajnos veszélyeket is rejt magában. Egyre több idős nő esik áldozatul azoknak a szélhámosoknak, akik romantikus kapcsolatot ígérve csapják be őket, végül pedig pénzt csalnak ki tőlük. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan ismerhetők fel ezek az ál-szerelmesek, milyen jelekre érdemes figyelni, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

Amikor a szavak csapdát rejtenek: tipikus jelek

A romantikus csalók általában közösségi oldalakon, mint például a Facebook, veszik fel a kapcsolatot áldozataikkal. Gyakran jól szituált, középkorú férfiként tüntetik fel magukat, akik sikeresek a munkájukban, de magányosak, és komoly kapcsolatot keresnek.

Milyen szöveggel keresnek meg?

Az ilyen szélhámosok által használt nyelvezet mindig túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Gyakran használnak fordítószoftvereket, mint a Google Fordító, így az üzenetek gyakran hibás angolsággal vagy magyartalanságokkal vannak tele. Szép szavakkal, bókokkal, romantikus kijelentésekkel próbálják levenni az áldozatot a lábáról. Az üzenetek tartalma általában hasonló: hamar szerelmet vallanak, és nagyon gyorsan a közös jövőről kezdenek beszélni. A „Szerelmem” és az „Imádlak” szavak szinte az első néhány beszélgetés során előkerülnek.

Mit árul el a profilkép?

A profilképük szinte mindig túl tökéletes: egy jól öltözött, vonzó férfi, gyakran egyenruhában, vagy egy egzotikus helyszínen pózolva. Ezek a képek általában nem az ő saját képeik, hanem lopott vagy stock fotók, amelyeket könnyen megtalálnak az interneten.

Vigyázat, szívtipró szélhámosok a neten! Így ismerd fel a romantikus csalókat
Vigyázat, szívtipró szélhámosok a neten! Így ismerd fel a romantikus csalókat
Vigyázat, szívtipró szélhámosok a neten! Így ismerd fel a romantikus csalókat
Vigyázat, szívtipró szélhámosok a neten! Így ismerd fel a romantikus csalókat

Árulkodó jelek a profiljukon

További árulkodó jelek lehetnek a kevés profilinformáció, kevés vagy semmilyen hozzászólás és barátok, illetve a frissen létrehozott profil. Ha a csaló több szakmát is említ, amelyek között nincs összefüggés (pl. orvos, mérnök és katona), az is gyanús lehet. Gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, és emiatt nehéz a személyes találkozás.

Egy valódi történet

Íme egy szomorú, de sajnos nem ritka történet egy aggódó családtagtól:

Segítsetek kérlek, nem tudom, mi lehet a jó megoldás. Anyukám Google fordító segítségével „beszélget” egy idegennel. Az írás alapján tipikus romantikus csaló, aki magába bolondítja. Sajnos a szép szóra nem hallgat, bármit mondunk, meg sem hallja. Nagyon szerelmes, már a közös életüket tervezik… Tudom, nem szép dolog, de mivel féltjük, beleolvastunk, miről írnak. Az állítólagos férfi nem túl helyes angolsággal, mindenféle romantikus szöveget ír. Anyukám még fiatal, nemrég lett nyugdíjas. Hiába próbáljuk értelmes programokkal lefoglalni, csak ezzel a férfival levelezik. Próbáltuk neki elmagyarázni, hogy idegen azt ír, amit akar, nem kell mindent elhinni… de már a szerelmének hívja és a közös életüket tervezik. Mintha három különböző személy írna neki. Most javasoltam, beszéljen meg vele Videochatre időpontot, majd én fordítok neki. Tuti lesz kifogás, miért nem tudnak beszélni… Hátha a kifogások majd ráébresztik, hogy igazunk van és sajnos csak át akarják verni… vagy akár még pénzt is szeretnének. A férfi a történetben legalább három szakmát megnevez, amiben dolgozik. Állítólag sok pénze van és sokat utazik, állandóan elfoglalt. Segítsetek kérlek, mivel tudnám Anyukámat meggyőzni arról, hogy egy csalóval levelezik?? Minden segítséget nagyon köszönök!

Hogyan lehet észhez téríteni az áldozatot?

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy az áldozatokat ráébresszük a valóságra. Fontos, hogy finoman és türelmesen közelítsünk hozzájuk, hiszen egy közvetlen támadás csak védekező állásba helyezheti őket. Érdemes kérdéseket feltenni a kapcsolat részleteiről: „Miért nem tudtok videochaten beszélni?” vagy „Miért nem találkoztok személyesen?”. Az ilyen kérdésekre adott válaszok általában sablonosak és átlátszóak, ami segíthet az áldozatnak felismerni a helyzetet.

Egy másik módszer, ha a családtag vagy barát megpróbálja az áldozatot elfoglalni más tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak neki. Az érzelmi kötődés gyengítése az online szélhámoshoz segíthet abban, hogy tisztábban lássák a helyzetet.

Visszaszerezhető-e a kicsalt pénz?

Ha a csaló már pénzt csalt ki az áldozattól, azonnal lépéseket kell tenni. Magyarországon a rendőrséghez lehet fordulni, és érdemes felvenni a kapcsolatot az online csalásokkal foglalkozó nemzetközi szervezetekkel is, mint például az Europol. Sajnos a pénz visszaszerzése nehéz és ritkán sikeres, de minden esetben érdemes megpróbálni.

Milyen jogi lépések tehetők?

Magyarországon, ha valaki csalás áldozatává válik, feljelentést kell tenni a rendőrségen. Az online csalások elleni küzdelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, így a hatóságok gyakran tudnak segítséget nyújtani. Emellett érdemes jogi tanácsot kérni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az elkövetők felkutatására és felelősségre vonására.

Nem mind arany…

A romantikus csalók jelenléte az online világban sajnos egyre gyakoribb. Fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel, és segítsünk megóvni szeretteinket az ilyen helyzetektől. Az elővigyázatosság és az éberség az egyik legjobb védekezés ezekkel a szélhámosokkal szemben. Ha bármilyen gyanús jelet észlelünk, ne habozzunk lépni – a megelőzés a legjobb védekezés.

Ezzel a tudatossággal felszerelkezve remélhetőleg sikerül megóvni magunkat és szeretteinket a csalóktól. Az online világban is érvényes az aranyszabály: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz.