Márton napján, november 11-én hagyományosan libalakomával ünneplünk, ami a magyar néphagyományban mélyen gyökerezik. De honnan is ered ez a szokás és miért kapcsolódik Mártonhoz a liba?

A legenda szerint Szent Márton, aki a 4. században élt, nem akarta elfogadni a püspöki tisztséget, ezért elbújt egy libaólban. Azonban a libák hangos gágogása elárulta őt, így végül megtalálták és püspökké szentelték. Innen ered a Márton-napi libaevés hagyománya, mely az év utolsó nagy lakomája a karácsonyi böjt előtt.

Márton-napi libás hagyományok és egy olcsó, mégis ínycsiklandó recept

 

A Márton-napi ételekhez különböző babonák is kapcsolódnak. A néphagyomány szerint, aki ezen a napon libát eszik, annak az év hátralevő részében nem lesz gondja az éhezésre. Emellett régen a Márton-napi liba mellcsontjának színéből próbálták megjósolni az előttük álló tél időjárását. Ha a csont fehér és hosszú volt, akkor kemény, havas télre számítottak, ha viszont barna és rövid, enyhébb idő jöhetett.

A libaételek összekapcsolódnak a bőség és gazdagság jelképével is, hiszen a libazsír és a libahús télen nagy jelentőséggel bírtak a falusi háztartásokban. Manapság azonban sokan ódzkodnak a libától, mert drágának tartják, pedig vannak költséghatékony módok is, ahogy beilleszthetjük az étrendünkbe.

Költséghatékony libarecept: sült libaszív hagymás krumplival

A liba egyik leginkább figyelmen kívül hagyott része a libaszív, pedig ez egy rendkívül ízletes és tápláló alapanyag, amit olcsón beszerezhetünk a piacon vagy hentesnél.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 500 g libaszív
  • 2 evőkanál libazsír
  • 3 nagy fej hagyma
  • 4 nagy szem krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoránna ízlés szerint

Elkészítés

  1. A libaszíveket alaposan megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával.
  2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, majd beletesszük a libaszíveket, és minden oldalukat aranybarnára pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, majd alacsony lángon pároljuk további 15-20 percig, amíg a szívek teljesen megpuhulnak.
  4. Közben a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük.
  5. A megfőtt krumplit lecsepegtetjük, majd a hagymás libaszívhez keverjük, és még pár percig együtt pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Ez az egyszerű és költséghatékony libarecept garantáltan visszahozza a Márton-napi hangulatot, miközben nem terheli meg a pénztárcánkat. A libaszív finom ízével és a hagymás krumpli egyszerűségével tökéletes ünnepi fogás lehet bármelyik asztalon.