Savanyú uborkához hasonlatos.
A görögdinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs édes, piros húsával, lédús belsejével. Imádjuk kockára vágva vagy szeletben, és elszántan rágjuk le a húsát egészen a zöld héjáig. Végül pedig a kukába hajítjuk a megmaradt részt. Pedig a dinnye héjával is lehet mit kezdeni!
Meglepő, de a dinnyehéj számos értékes anyagot tartalmaz (akárcsak a dinnye magja, ami legalább ilyen meglepő).
Például magas a B- és C-vitamin tartalma. A legújabb tanulmányok pedig arról számolnak be, hogy a héj belsejében nagy dózisban található a citrullin nevű aminosav, ami argininná alakul, és így kulcsfontosságú szerepet játszik a szív és keringési rendszer egészségében.
A héj tehát ehető, de azért valljuk be, nincs sok kedvünk elrágcsálni így magában.
Ha viszont házilag készítünk belőle savanyúságot, akkor máris sokkal vonzóbb csemegét kapunk! A savanyú uborkához hasonlatos, roppanós finomság lesz belőle.
Íme, a recept!
Szükséges eszközök
- 1 literes befőttesüvegek + tetők, forró vízben sterilizálva
Hozzávalók
- csíkokra vagy kockákra vágott görögdinnyehéj
- 2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve (üvegenként)
- friss kapor, üvegenként 2-3 ágacska
- ½ teáskanál mustármag (üvegenként)
- 2 bögre víz
- ¼ bögre só
Elkészítés
Először a sós oldatot készítsük el: felforraljuk a vizet, majd lekapcsolás után beleöntjük a sót és oldódásig keverjük. Ezután a héjat készítsük elő: a külső, zöld részt távolítsuk el róla, és vágjuk kockákra vagy csíkokra.
A dinnyedarabokat tegyük a sterilizált befőttesüvegekbe. Célszerű állítva rakni őket az üvegbe, és közben a szeletelt fokhagymát, a kaprot és a mustármagot a dinnyedarabok közé dugdosni. Meglepően sok héjdarab befér egy üvegbe!
Ezután nyomjuk le az üvegben a dinnyedarabokat, hogy a levegőtől megszabaduljunk. Észre fogjuk venni, hogy az üvegünk tele lett lével, amitől óvatosan szabaduljunk meg úgy, hogy egy szűrőt teszünk az üveg tetejére, majd fejjel lefelé állítva, kiöntjük a levet. Ha jól teletömködtük a befőttesüveget, a héjak nem fognak elmozdulni, kiesni.
Közben a sós oldat szobahőmérsékletűre hűlt, így egy tölcsér segítségével beleönthetjük az üvegbe, a felső ¼-et szabadon hagyva. Egy kanállal óvatosan nyomjuk le a dinnyét, hogy a levegőbuborékoktól megszabaduljunk.
Zárjuk le a befőttesüvegeket, szorosan csavarjuk rájuk a kupakokat. Ezt követően nagy fazék vízbe téve az üvegeket (az üvegek tetejét is lepje el a víz!), forraljuk 10 percig. Hagyjuk kihűlni, mégpedig sötét, hűvös helyen.
Forrás: CountryLiving