Inspiráló példakép.

Saalumarada Thimmakka 105 évesen felkerült a BBC legnagyobb hatással és inspirációval bíró nőinek 100-as listájára. Ő a felsorolás korelnöke, a bekerülést pedig azzal érte el, hogy 80 év alatt már több mint 8000 fát ültetett el.

Átlagos életet él, de cseppet sem átlagos ember! A saját falujában abban a megtiszteltetésben részesült, hogy megkapta a ‘Saalumarada’ nevet, ami az elképesztő, évtizedeken át tartó munkájának jutalma. A szó ugyanis azt jelenti: ’a fák gyökere’. Keze munkáját 384 banyánfa is őrzi: ő ültette és táplálta az 5 km-es fasort alkotó növényeket.

Thimmakka egy Gubbi Taluk nevű településen született, és a többi nőhöz hasonlóan korán munkába állt, nem részesült hivatalos oktatásban. Hozzáment egy marhatartóhoz, de a párnak még 25 év együttélés után sem született gyereke. Az asszonyt ez nagyon megviselte, még öngyilkosságot is megkísérelt. Hogy lefoglalják magukat, fákat kezdtek ültetni és gondozni, mintha csak a gyermekeik lettek volna. Minden nap vizet hordtak nekik vödrökkel, napi 4 km-t is megtettek azért, hogy öntözni tudják a magoncokat.

Thimmakka sajnálatos módon 1991-ben elvesztette férjét, de a tragédia sem tántorította el önzetlen munkájától. Később egy fiúgyermeket is örökbe fogadott, hogy ne legyen magányos.

A hihetetlen vállalkozás egészen addig nem volt ismert a nagyközönség előtt, amíg 1996-ban az asszony meg nem kapta a India legjelentősebb polgári kitüntetését Ezt követően más elismerésekkel is megköszönték óriási munkáját, sőt egy környezetvédő szervezet is felvette a nevét.

Thimmakka sokat dolgozott azért is, hogy víztározóban tudják összegyűjteni az esővizet a falujában. Noha a házát elárasztották a csillogó érmek, köszönőlevelek, Saalumarada Thimmakka még mindig elképesztő szegénységben él.

Forrás: kractivist.org