Könyv nélkül nem érdemes élni.

Egészen hihetetlen, hogy létezik egy nyugdíjas tanár Olaszországban, aki 20 éve azon fáradozik, hogy könyveket vigyen az elzártabb, kieső területeken élő gyerekeknek. Pedig így van: Antonio La Cava saját háromkerekűjét alakította át azért, hogy olvasnivalót szállítson a könyvtár nélküli területekre.

A kis kék jármű, amelyet megálmodója Bibliomotocarro névre keresztelt, fürgén jön-megy a dombok között, a gyerekek szemmel láthatóan kitörő örömmel fogadják.

Nem csak hagyományos olvasnivalót szállít, de olyan “fehér könyveket” is, amelyekbe maguk a gyerekek írhatnak, és ezt később más falvak lakói is olvashatják. Így jutnak a könyvek mellett a gondolatok is el a többiekhez.

„Nem probléma, ha a gyerekek nem találnak könyveket, mert én kerekekre teszem, és elviszem őket hozzájuk” – mondja a 72 esztendős Antonio La Cava, akinek kis mozgó könyvtára alighanem a legkisebb bibliotéka is egyben Olaszországban.

„Könyv nélkül a gyerek gyakran magányos” – vallja a férfi. A Basilicata nevű régióban (a csizma alján) bőven vannak olyan falvak, ahol nehézkes a cserebere – San Paolo Albanese-ben például mindössze 2 iskoláskorú gyermek lakik.

Bibliomotocarro: Is this Italy's smallest library?

"Books are essential. Without a book, so often the child is alone."The inspiring man who's taking books to children in rural Italy. ❤️📚

Közzétette: BBC One – 2018. december 18., kedd

„Komolyan aggódtam amiatt, hogy a nem-olvasók országában fogok megöregedni” – fogalmaz a pedagógus. Ezért szenteli nyugdíjas éveit az irodalom népszerűsítésére. A kis háromkerekű mindenkinek elviszi az irodalom üzenetét, nem csak a kiváltságosoknak.