Integetni veszélyes!

2022. augusztus 27-én reggel egy nebraskai férfi a 60. születésnapjára ébredt. Aznapra nem is tervezett mást, csupán annyit, hogy megdönt egy Guinness rekordot egy óriási tökhajóban evezve a Missouri folyón.

Duane Hansent már várta az SS Bertha névre keresztelt tök. A saját maga által termesztett, hatalmas, 384 kg-os zöldségből készült hajóval indult az útra. A házilagosan kialakított tökcsónakban 12 órát és összesen 60 km-t evezett, ezzel átadva a korábbi, 2016-os 40 km-es rekordot a múltnak.

Az eleje gyorsan ment, az első kilométerek egyáltalán nem tűntek nehéznek. Nagyjából 25 km-nél kezdett igazán küzdelmessé és hosszúvá válni az utazás. Az út során különféle akadályokat és veszélyeket is le kellett küzdenie, így például homokpadkákkal, sekély sziklás részekkel, más elhaladó hajók által vetett hullámokkal kellett megbirkóznia. A vízben a gömbalakú tök bármilyen irányban elmozdulhatott, ahogy a férfi mozgott benne. Nem volt könnyű egyensúlyozni sem. Fegyelmezettnek kellett maradni, még a bámészkodóknak történő integetés is kockázatos volt.

Duane nővére segített a rekord hitelesítésében, ő végezte az adminisztrációt. A hajós végül könnyek közt, éljenző tömeg gyűrűjében, dagadt térdekkel érkezett a célba.

Az ötletet egyébként az adta, hogy Duane korábban véletlenül összefutott az előző rekorderrel egy töktermesztői találkozón. Ott döntötte el, hogy kísérletet tesz a világcsúcs megdöntésére.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Big Berta névre keresztelt tök megfelelő méretű lesz (naponta 6,3 kg-ot nőtt) a férfi tudta, hogy elérkezett az idő. Maga faragta ki a kabint is a 370 cm-es kerületű óriási tökben.