Figyelemfelhívás élesben.

Októberben egy érdekes kísérletet végeztek a szakemberek: egy hírügynökség új standot nyitott Manhattan-ben. A felsorakoztatott újságok egytől-egyig álhírekkel, hamis címlapokkal voltak tele. Csak olyan hírek szerepeltek bennük, amelyek valahol már megjelentek: körbementek az interneten, rengeteg ismerős megosztotta őket a falán és millióan ráklikkeltek. Némelyik egészen megdöbbentő volt, más semmitmondó, voltak köztük vidámak, tragikusak, és egészen hihetőek is.

Az ügynökség nem titkolt célja a figyelemfelhívás volt ezzel az akcióval, arra szerettek volna rávilágítani, hogy mennyi téves információ kering a világhálón, ezért alaposabban kell végig gondolnunk azt, hogy milyen forrásokat tartunk valódinak és hitelesnek.

Azért indítottak útjára a kezdeményezést, hogy segítsenek az embereknek tisztábban látni.

Ennek első lépéseként a digitális térből a valós térbe helyezték az álhíreket, és közvetlenül az emberek szeme elé tették. Így, hogy azok kézzelfoghatóvá váltak, sokkal inkább arra kényszerítenek, hogy elgondolkodjunk az információ hátteréről, eredetéről.

Az egyetlen probléma a kísérlettel az, hogy a standot New York City olyan részén állították fel, ahol rengeteg számítástechnikai cég és iroda található, fiatal dolgozókkal.

Azt ugyanis már több tanulmány határozottan megfogalmazta, hogy az álhírek keringtetésében bizony az idősebb és konzervatívabb korosztály a legaktívabb.

Tetszik vagy sem, a számok és a tények mind ezt mutatják. A kor, mint tényező akkor is befolyásolja ezt a jelenséget, ha más tényezőket is figyelembe veszünk, például az iskolázottságot, a politikai preferenciát vagy az általános aktivitást.

A kutatók próbálják megfejteni, hogy mi vezetheti az idősebb korosztályt arra, hogy ezeket a híreket gondolkodás nélkül elhiggyék és tovább osszák. Arra gondolnak, hogy a szenioroknak kisebb az ún. digitális műveltségük, és a memóriájuk is rosszabb. Az elemzések kimutatták, hogy a konzervatív gondolkodás is szerepet játszik ebben a hiszékenységben, bár nem világos az összefüggés, és hogy mi az ok és melyik az okozat. Az is valószínűnek tűnik, hogy a konzervatív gondolkodás magával hozza az ismeretlentől való nagyobb félelmet, netán rettegést – márpedig ez is mozgató rugó lehet.

Az biztos, hogy egyre elkerülhetetlenebbé válik, hogy minden (!) korosztálynál szélesebb körben tudatosítsák, hogy miként lehet felismerni az álhíreket (többször írtunk már mi is a témáról).

Forrás: www.mnn.com