Malmok szerelmese.

Amikor Bob Moore elfújta a 81 gyertyát a születésnapi tortáján, úgy gondolta, hogy megérdemel valami igazán ütős ajándékot. Csakhogy ahelyett, hogy magára gondolt volna, az alkalmazottai jártak a fejében, amikor elhatározta, hogy nekik adja az egész cégét.

Bob a Bob’s Red Mill Natural Foods tulajdonosa az amerikai Milwaukee városában. 9 évvel ezelőtt kezdett gondolkodni arról, hogy kire hagyja a céget. Amikor hallott egy olyan programról, amely az alkalmazottakat vonja be az öröklésbe, szöget ütött fejében a gondolat. Ez a munkavállalói részvényopció lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit mindenki tulajdonos legyen.

Fotó: Bill Wadman

Moore rajong az egészséges étkezésért, a vállalat több mint 400 terméket gyárt, ezek többnyire teljes kiőrlésű áruk. Az őrlés során kővel és kvarc-malomkővel is dolgozik, készítenek kenyérliszt-keverékeket, gabonaszeleteket, magvakat, hüvelyeseket, szárított gyümölcsöket, fűszereket is.

Alkalmazottai szerint Bob sokat vár el tőlük, de sokat is ad cserébe. A becslések szerint a cég éves bevétele 100 millió dollárra tehető. A termékeket több mint 80 országba szállítják világszerte.

Fotó: Bill Wadman

Moore asszisztense szerint nincs olyan nap, amikor ne kapnának egy levelet vagy hívást, hogy valaki meg szeretné venni a céget. Bob úgy érzi, hogy elméleti lehetőség bőven van arra, hogy eladja a vállalatot. Azonban a szívében tudja, hogy ez nem járható út. Az itt dolgozókkal annyira elégedett, hogy egyszerűen őket tartja a legjobb örökösöknek.

Fotó: KATU image

Moore leszögezi, hogy az új terv nem változtat semmit sem azon, ahogy a dolgok mennek. Ő maga azt tervezi, hogy továbbra is ugyanazt teszi, amit évtizedek óta, vagyis főnökként látja el a feladatait. Nevetve mondja: „Lehet, hogy nekik adom a cégemet, de a főnök továbbra is én vagyok!”

Fotó: Bill Wadman

Bob 1978-ban alapította a kis céget feleségével, Charlee-val. A férfi már az 1960-as években beleszeretett az őrlés mechanikájába, miután régi, malomkővel működő malmokról olvasott. Szenvedéllyel építette fel a maga üzemét, mindig kiemelten figyelve az ott dolgozó alkalmazottakra.