Nincs idő unatkozni.

Madonna nővér, vagyis eredeti nevén Marie Dorothy Buder 1930. július 24-én látta meg a napvilágot. Tiniként lovaglásban jeleskedett, de a sport háttérbe szorult az életében, amikor 23 évesen bevonult egy kolostorba és apácának állt.

48 évesen azonban mérföldkőhöz érkezett: egy beszélgetés megváltoztatta az életét. Egy paptársa arról mesélt neki, hogy a futás számos előnnyel jár, harmóniába hozza a szellemet, a testet és a lelket. Ez nagyon vonzó volt az apáca számára. Korábban ugyan sosem futott, de mivel talált egy futónadrágot az adománygyűjtőben, felvett hozzá egy pár használt teniszcipőt, mivel úgy érezte, hogy a futócipő negatívan hat a testére. Hihetetlen, de mindenféle előképzettség nélkül a 800 métert 5 perc alatt lefutotta, így a pap azt javasolta neki, hogy ne is hagyja abba.

5 héttel azután, hogy futni kezdett, végigért egy 13 km-es versenyen. Megjött a kedve, ezután több maratont is teljesített. Amikor kezdett ráunni a szaladgálásra, valaki javasolta neki, hogy nézze meg a triatlont.

52 éves volt, amikor először kipróbálta a triatlont, annak ellenére, hogy korábban nem úszott hosszabb távot. Nem sokkal ezután pedig már az első Ironmant is teljesítette, ami folytatólagosan 3,86 kilométer úszásból, 180,25 kilométer kerékpározásból és egy maratonfutásból áll.  Innentől kezdve a médiában ráakasztották az ’Iron nun’, vagyis ’Vasapáca’ nevet.

Madonna nővér közel 400 triatlonversenyen indult már, ebből 45 Ironman volt. Már 6 korosztályban mérette meg magát, és jelenleg is ő tartja a ’legidősebb nő, aki befejezte az Ironman tritalont’ rekordot. Ezt a világcsúcsot 2021-ben Kanadában érte el, 82 éves korában. 2016-ban a Nike készített egy bűbájos reklámot az akkor 86 éves apácával.

Sajnos az első rendje nem fogadta kitörő örömmel a nővér sportszenvedélyét, ezt nem tartották egy apácához méltónak. Ezért rendet váltott, és most egy olyan közösségnél dolgozik, ahol össze tudja egyeztetni a szolgálatát a sportos életmóddal.

A szegénységi fogadalma is kihívást jelent. A triatlon nem olcsó sport, komoly felszerelést igényel. Emellett a nevezési díjak és az utazási költségek is magasak. Madonna nővér mindent Istenre bíz, rettentő szerencsésnek tartja magát, hogy mások segítik a felszereléssel, és más sportolók azok, akik a nevezési díjait állják. A leggyakrabban triatlonos barátainál keres szállást, ha versenyre utazik.

Madonna nővér 2020 szeptemberben egy új kategóriát is nyitott, a Coloradoban rendezett triatlon versenyen ugyanis a 90 pluszosoknak fenntartott szekciót is létre kellett hozni. Ráadásul a verseny igen zord körülmények között zajlott, a víz 18 C°-os volt, a kiszállás után egy órába telt, mire  a nővér annyira felmelegedett, hogy biciklire pattanjon.

A hideg, a szél, a sérülések sem tartják vissza a triatlonost attól, hogy újra és újra nekivágjon a versenyeknek. Imád a természetben lenni. 2021 májusában a kerékpáros edzése után baleset érte, de a csonttörések dacára pár hónappal később már újra ott volt az edzéseken. Nem hiába hívják Vasapácának!