Kitartás.

Alfredo Aliaga Burdio 92 éves és Berlinben él. 2023. október 15-én azzal írta be magát a rekordok történelmébe, hogy a legidősebb férfiként ért át a Grand Canyonon (peremtől peremig).

Nem ez volt az első alkalom, hogy ott járt, életében többször is megmászta már a terepet, elsősorban a feleségével, Ingriddel. Sajnos az asszony 2006-ban elhunyt, a férje azonban elhatározta, hogy újra látogatja azokat a helyeket, ahol együtt jártak. Utazásaira lányát és 9 éves unokáját is magával vitte.

2022 októberében 4 nap alatt keresztülszelte a Grand Canyont a fiával. Ekkor jött a rekordkísérlet ötlete, ugyanis olvasott a korábbi csúcstartóról, John Jepkemáról, akit csodált. Tudta, hogy ő pár hónappal fiatalabb a rekordkornál, de a következő évben megdöntheti a világcsúcsot.

2023 januárjában Alfredo nekikezdett az edzéseknek, minden egyes nap 12 km-t gyalogolt. A rekordkísérletre májusban került volna sor, azonban az út egy részét lezárták a túl sok hó és az olvadás következtében fellépő károk miatt.

Az idős úr határozottan érezte, hogy mennyivel erősebb lett az edzések hatására. Végül októberben tudta elkezdeni a rég várt túráját, a logisztika miatt az északi peremnél kezdte, ahol szállást is kapott. Kora reggel, 6 órakor indult útnak.

5 óra elteltével nagyon fáradtnak érezte magát, azonban meglepetésére egy 15 perces pihenő, némi étel és elektrolitpótlás után újra erőre kapott. Szerinte a lassabb, de kitartó gyaloglás mellett a mentális erő is fontosnak bizonyult.

Alfredo azt mondja, hogy a kaland legjobb része az volt, hogy útközben számtalan emberrel találkozott, mindenki nagyon szurkolt neki és támogatta a célja elérésében. Nagyra értékelte azt is, hogy a segítői hozzá igazították a tempójukat. Végül 34 óra és 2 perc alatt teljesítette a távot, ebből 21 órát és 15 percet gyalogolt.

Alfredo példája azt mutatja, hogy sosem késő elkezdeni a mozgást, ő igazából 76 éves volt, amikor valóban egészséges életmódra váltott. Ez 3 alapon nyugszik: egészséges étkezés és vízfogyasztás, napi 30 perc séta és éjjelente 8 óra alvás.

A következő terve megint a Grand Canyon májusban, ezúttal elvárás nélkül. Sőt, a veje már le is foglalta a szállást 2024 októberére, addig is szeretne formában maradni.

Kiemelt kép: www.guinnessworldrecords.com