A boldogság a megfoghatatlan misztikum, amit mindenki szeretne elérni.

Sokan sokféleképpen próbálják definiálni, de pontosan meghatározni igen nehéz. A boldogság a pozitív érzések egyvelege, ami az elégedettségtől az örömig magában foglal mindent. Mindenkinél más váltja ki, de pár dolog szem előtt tartásával könnyebben közel kerülhetünk hozzá Mikhail Efimovich Litvak, híres orosz pszichoterapeuta szerint, aki több könyvet is írt a témában. Nézzük a legfontosabbakat:

A boldogság a jól megszervezett élet mellékhatása!

Aki görcsösen kergeti a boldogságot, sosem sikerül elérnie, ha az a célja. Az érzés aközben fog megtalálni, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben és szeretjük azokat a tevékenységeket, amiket csinálunk!

Felejtsd el a fölösleges hatalmi harcokat!

Hatalmába keríthet a rossz érzés, ha más állásponton, más véleménnyel rendelkező emberekkel bocsátkozunk vitába. Tartsuk tiszteletben a másik véleményét, hiszen sosem jártunk még az ő cipőjében, biztos megvan az oka, amiért ő másképp látja a dolgokat.

Először magadon segíts, hogy mások is segíthessenek!

Senki nem fog előlépni a semmiből, hogy megoldja helyettünk a problémáinkat. Ha viszont már belevágtunk, ha tevékenyek vagyunk, ha már nem pusztán ábrándok, akkor könnyebben találhatunk a céljainkhoz támogatókat.

Légy sikeres!

Ez jelenthet egészen apró sikereket is a leghétköznapibb tevékenységekben. Az önerőből elért sikerek segítenek megszabadulni az irigységtől, a nehezteléstől és a haragtól, hiszen mások helyett így magunkra koncentrálunk.

Ne légy a saját ellenséged!

Vizsgáljuk felül, hogy a régen belénk plántált félelmek, hiedelmek, korlátok aktuálisak-e még. Sokszor magunk akadályozzuk a saját fejlődésünk.

A helyes utat keresd, ne a legrövidebbet!

A helyes út nem mindig rövid és nem mindig egyszerű, de megéri! Ha megpróbáljuk megúszni, elkerülni, sokszor csak megnehezítjük vele az életünket.

Legyenek céljaid!

A cél élesíti a látást, mint a fényképezőgépen a fókusz. Amire a figyelmünk irányul, könnyebben meglátjuk, elérjük.

Nem kell bizonygatnod senkinek semmit!

Fontosabb a más véleménye, mint a sajátod? Ha nem, akkor fölösleges arra koncentrálnunk, hogy meggyőzzük a saját igazunkról.

Szeresd meg az egyedüllétet is!

Ez nem azt jelenti, hogy soha ne találkozzunk senkivel, hanem azt, hogy élvezzük a saját társaságunkat is. A másokkal való kapcsolat egy plusz, de ha épp nincs ott rajtunk kívül senki, akkor sincs baj.

Végső soron a boldogság az, amikor az, amit csinálni akarsz, amit csinálni tudsz és amit csinálni kell, az egy és ugyanaz!

A vágyainkat kell összeegyeztetni a lehetőségeinkkel. Ez egy hosszú és fáradtságos út, de megéri. Kezdjük el apró lépésenként kicsiben, a többi majd jön magától!

Forrás: BrightSide