Őslakosok öröksége.

Sokan szeretnék visszafelé forgatni az idő kerekét, bár ez nem megvalósítható, egy óra járását már sikerült megfordítani Bolíviában. A törvényhozó testületnek otthont adó La Paz-i épületen egy egészen különleges időmérő szerkezetet vehetünk észre: az óralapon elhelyezkedő számok fordított sorrendben kerültek fel, a mutatók pedig visszafelé járnak.

Az épületet az 1920-as években húzták fel és eredetileg a Bolívia központi bankjának székhelyeként épült. 2014-ig egy teljesen szokványos óra díszítette a homlokzatot, amikor is megfordították, hogy jobban tükrözze a bolíviai emberek ‘déliségét’.

Amikor az új óra felállításra került, sokan azt hitték, hogy tévedés történt, valamit elrontottak a kivitelezők.

Bolívia, La Paz.

Ki mondta, hogy a mutatóknak mindig ugyanarra kell járnia? Miért kell mindig engedelmesnek lennünk? Miért nem lehetünk kreatívak? – tették fel a kérdést a bolíviaiak.

20170812_Bolivia_1817 La Paz sRGB

A változtatás annak érdekében történt, hogy a bolíviaiak értékeljék és kincsként kezeljék az örökségüket és segítsenek a tömegeknek közelebb kerülni a bennszülött gyökereikhez.

A két legfontosabb őslakos csoport az ajmarák és a kecsuák, akik különlegesek az egész világon, mivel a múltra úgy tekintenek, mint ami előttük áll, a jövőre pedig úgy, mint ami mögöttük van már.

contraste legislativo

A megfordított irány a napórák árnyékának mozgásával is megegyezik a déli féltekén. Ott ugyanis nem úgy mozog az árnyék, mint az északin, a La Paz-i óra az árnyék természetes mozgását követi. Azonban mindez nem igaz az egész évre. Mivel közel van a hely az Egyenlítőhöz, a napórán lévő árnyék La Pazban nem mindig mozog az óramutató járásával ellentétesen. Néhány hónapra a mozgás iránya visszaáll az óramutató szerinti hagyományos irányba, ahogy a Nap áthalad a déli féltekén a nyári hónapokban.