Templom az üregben.

Eski Kermen egy különleges barlangváros Ukrajna déli részén. A település egy lapos tetejű fennsíkon, platón fekszik és több mint 300 barlangjáról híres. Az ősi városkát a Bizánci birodalom alapította a göktürkök elleni védekezésként.

A barlanglakásokat a 6. században építették, emberi lakhatásra készültek, biztonságos menedéket nyújtottak és védtek az időjárási elemektől is.

Az azóta eltelt évszázadok alatt az üregek egyre nőttek és egyszerre akár több száz embernek is otthont biztosítottak.

A vallás fontos volt az itt élők számára, ezért kápolnák, templomok épültek a barlangokban. Az egyik ilyen templom a mai napig őrzi a freskóit, amelyek Krisztust és Máriát ábrázolják, noha az időjárás már alaposan kikezdte a festményeket, erősen megkoptak. A feltárások egy bazilika maradványát is megtalálták.

Eski-Kermen

Eski-Kermen

A barlangváros egészen a  tatárok érkezéséig, azaz a 13. századig lakott volt.

A hegyvidékes területnek köszönhetően a települést nehéz volt megközelíteni és emiatt a tatár hordáknak a végsőkig ellenállt. Miután a lakók elhagyták az üregeket, egy rövid időre a környező települések lakói kezdték azokat kereskedelmi célokra hasznosítani. Napjainkban a felszíni építmények többsége már elpusztult és csak a barlanglakások egy része látható.

P1070808 - Eski-Kermen

P1070640 - Eski-Kermen

P1070687 - Eski-Kermen

Eski-Kermen Tower

Ukraine / Crimea / View on Eski-Kermen

Cave city Eski-Kermen