A csípős paprika az egyik legellentmondásosabb élelmiszer: egyesek imádják, mások pedig egy falat után levegőért kapkodnak. Mindenki hallotta már, hogy tele van jótékony hatásokkal – de akkor miért okoz könnyeket, és nem is egyszer? Nézzük meg, mi történik a szervezetünkben, amikor úgy döntünk, hogy hősiesen bevállalunk egy extra csípős falatot!

Miért csíp a paprika?

A titok nyitja a kapszaicin, egy vegyület, amely a csípős ízért felelős. Az érdekes az, hogy valójában nem is ízlelhető! A kapszaicin az idegvégződéseket ingerli, amelyek hőhatásként érzékelik azt – vagyis az agyunk szó szerint azt hiszi, hogy tűzben ég a szánk. Innen jön a hirtelen izzadás, a könnyezés, és az az érzés, hogy egy tűzoltó tömlőre lenne szükségünk.

Egészséges vagy kínzás?

A jó hír, hogy a csípős paprika tényleg tele van egészségügyi előnyökkel:

  • Serkenti az anyagcserét – Egy csípős étkezés után az anyagcserénk felpörög, így elméletileg több kalóriát égetünk el. (Legalábbis ez jó kifogás, hogy miért kell még egy adag erős paprikás pörkölt.)
  • Gyulladáscsökkentő hatású – A kapszaicin segíthet a fájdalomcsillapításban és a gyulladás mérséklésében, ezért egyes kenőcsökben is megtalálható.
  • Erősíti az immunrendszert – A paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz, így jó barátunk lehet a megfázás elleni harcban (ha még képesek vagyunk venni egy levegőt az első falat után).
  • Boldoggá tesz – Fogyasztáskor endorfin szabadul fel, amely a test természetes fájdalomcsillapítója – igaz, előbb éget, majd utána érkezik a „jutalom.”
a csipos paprika allitolag egeszseges 2
A csípős paprika állítólag egészséges

És akkor miért sírunk kétszer?

Ahogy a régi bölcsesség tartja: „A csípős paprika nemcsak befelé, hanem kifelé is csíp.” Az első sírás a tányér felett történik, a második pedig… nos, mondjuk úgy, hogy a bélrendszerünk egy másik szakaszában.

De miért is? A kapszaicin nem bomlik le teljesen az emésztés során, így amikor eléri a végső kijáratot, az ott található idegvégződések pontosan ugyanúgy érzékelik, mint a szánkban: mintha lángra lobbantunk volna. És hiába nincs ott tényleges tűz, az agyunk ugyanazt az üzenetet küldi: „Vészhelyzet!”

Hogyan éljük túl a csípős élményt?

Ha mégis úgy döntünk, hogy megküzdünk a csípős paprikával, íme néhány trükk a túléléshez:   Ne vízzel próbáljuk oltani! A kapszaicin zsírban oldódik, így egy pohár tej vagy egy kanál tejföl sokkal hatékonyabb megoldás lehet.   Ne érintsük meg a szemünket! Kapszaicinnel a kezünkön szemhez nyúlni olyan, mintha saját magunk ellen indítanánk támadást.   Csak fokozatosan emeljük az adagokat! Ha nem vagyunk hozzászokva az erőshöz, jobb lassan szoktatni a szervezetet, hogy ne érjen meglepetés.   Tartsunk otthon jégkockát… minden esetre.

a csipos paprika allitolag egeszseges 1
A csípős paprika állítólag egészséges

Csíp, éget, de szeretjük

Bár a csípős paprika komoly kihívás elé állíthat minket, rengeteg előnye van – és valamiért mégis mindig visszatérünk hozzá. A könnyezés, az izzadás és a „második sírás” ellenére az emberek szeretik a kihívást, a paprika pedig minden alkalommal emlékeztet minket arra, hogy a gasztronómia egy kalandos terep.

Szóval ne féljünk a csípőstől, de azért tartsunk kéznél egy pohár tejet… és egy jó adag humorérzéket is!