Visszaállított védekezés.

Egy nemrég végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszhat a petefészekrák terjedésének meggátolásában. Sőt, a D-vitamin a kísérletek során aktívan visszafordította a petefészek daganatos folyamatait, ami reményt ad arra, hogy esetleg a korai stádiumban felfedezett rákos betegségnél terápiás célra használható lesz.

A petefészekráknál gyakran megfigyelhető, hogy kijátssza a szervezet védekezőrendszerét és a beteg sejtek leválnak, majd egy másodlagos helyre, például a hasfalba vagy a rekeszizomba jutnak. Éppen ezért csendes gyilkosnak is szokták a petefészekrákot nevezni, mivel az előrehaladott stádiumig csupán kevés jellegzetes tünetet mutat. Pedig a korai felismerést követően viszonylag nagy arányban túlélhető, akár 9 nő meggyógyul a 10-ből, ez az arány később viszont mindössze 1 túlélőre zuhan vissza.

Most a Nagoya-i Orvosi Egyetemen a Dr. Masato Yoshihara vezette kutatócsapat úgy találta, hogy a D-vitamin nem csupán ellensúlyozta a folyamatot, de abban is segített, hogy sejtek eredeti állapotukba térjenek vissza. Ez a folyamat megerősítette a szervezet védekezőrendszerének természetes határait és csökkentette a rák továbbterjedését.

A tanulmány legfontosabb eredménye az, hogy a szervezet védekezőrendszere visszaállítható a normál állapotába és így a daganatos sejtek leválása, átterjedése, megtapadása és növekedése gátolható.

Egy újabb ok arra, hogy miért kell komolyan venni a D-vitamin kiegészítést. A felmérések szerint az amerikai 40%-a D-vitamin hiányban szenved és ez vélhetően hazánkban sincs másként. Ehhez hozzájárul az életmódunk is, nagyobb veszélyben van az, aki alig tölt időt a szabadban.

Az D-vitamin napi optimális adagja nem egyértelmű, jelenleg az ajánlások 2000 NE egységet írnak, ami fertőzés esetén 4-6000 NE-re nőhet. Az viszont egyre inkább nyilvánvaló, hogy  a D-vitamin a betegségek megelőzése mellett még oly sok mindenben, így például a termékenységben, a fittségben, az ellenállóképességben is szerepet játszik.